Oost-Canada

Swipe

Manitoulin Island

Manitoulin Island in de Canadese provincie Ontario is het grootste eiland in een zoetwatermeer ter wereld (Lake Huron) en daarop is ook nog eens het grootste meer in een meer te vinden (Lake Manitou). Het is het eiland waar de grote geest Gitchi Manitou woont, de grote Manitou, de oppergod en de baas van alle goden van de spirituele wereld van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. De geest ook die alle nukken van de natuur controleert, de geest van het leven.

Tussen de haven Little Tub Harbour in Tobermory op het puntje van het schiereiland Bruce Peninsula en South Baymouth in het zuidoosten van dat Manitoulin Island vaart in de zomermaanden de veerboot Chi-Cheemaun heen en weer. Die overtocht duurt ongeveer twee uur en als je eenmaal het soms mistige vasteland achter je hebt, is het net een mini-cruise. Niet alleen voetgangers maar ook auto's, campers, bussen en vrachtwagens gaan op deze boot mee. Chi-Cheemaun is een Ojibway-woord en betekent grote kano. Gevaren wordt van half mei tot half oktober, drie tot vier keer per dag. Het is vaak druk; reserveren kan via tel. +1-519-376-6601.

Vakantie-eiland

Op het eiland leven enkele inheemse volkeren, voor de andere Canadezen is het een vakantie-eiland bij uitstek. Er wonen circa vijfduizend mensen van Ojibway-, Odawa- en Potawatomi-afkomst en zevenduizend anderen. Het eiland heeft een kustlijn van zestienhonderd kilometer, is 120 kilometer lang en in breedte variërend tussen drie en 64 kilometer. De totale oppervlakte is circa 2770 vierkante kilometer en daarop zijn precies 108 meren geteld. De grootste daarvan zijn Lake Manitou, Lake Kagawong en Lake Mindemoya. Die liggen alle drie meer dan dertig meter boven het niveau van Lake Huron, een van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika. Er zijn steile kliffen en uitstekende rotsen aan de kusten, heuvels midden op het eiland en glooiende stranden. Op het westelijke puntje is een alvar, een uitgestrekte, kale, kalkstenen rotsvlakte waarop hier en daar een oude boom, wat korstmos tegen rotsblokken, algen en wat wilde bloemen groeien. Het zou een van de zeldzaamste en meest ongewone ecosystemen van de wereld zijn. Op diverse plaatsen zijn hoog op de rotskliffen uitkijkplaatsen en wandelroutes met spectaculaire panorama’s. Het eiland is overigens niet alleen bereikbaar met de veerboot vanuit Tobermory maar aan de noordkant ook via een weg tussen Little Current en Espanola.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada