Oost-Canada

Swipe

Kagawong

Weggestopt tussen de rotsen en kliffen van Mudge Bay aan de noordkant van het eiland Manitoulin Island ligt het historische gehucht Kagawong. Veel van de huizen en andere bouwwerken hier zijn overgebleven uit de negentiende eeuw. Sommige zijn meer dan 130 jaar oud.

Kagawong Museum

In het Kagawong Museum kun je meer over die historie vinden, evenals over diverse gebeurtenissen in dit gehucht en zijn omgeving. Het is onderdeel van het Old Mill Heritage Centre aan 15 Old Mill Road. Deze straat loopt aan de voet van de rotsen langs de baai Mudge Bay. Dit centrum zit in het gebouw van een voormalige papierfabriek annex waterkrachtcentrale. Ook is er een kunstgalerie ondergebracht. Naast dit pand staat een voormalige kolonistenhut uit 1870. Die werd in 1993 vanuit Spring Bay naar hier overgebracht en maakt deel uit van de museumcollectie. Buiten de zomermaanden is dit museumcentrum op maandagen gesloten.

Bridal Veil Falls

Kagawong ligt op een plek waar de Kagawong River vanuit Kagawong Lake naar Mudge Bay stromend in de Bridal Veil Falls (bruidssluier-waterval) naar beneden stort. De plaatsnaam komt dan ook van deze waterval, of meer precies van de nevel die hier vooral ‘s morgens vroeg boven de boomtoppen uitstijgt. Kagawong komt uit de Ojibway-taal en betekent zoiets als ‘waar de mist oprijst vanuit de vallende wateren’. Het is geen woeste waterval; je kunt er onder door lopen en in het meertje aan de voet ervan kun je tot vlak bij het neerplonsende water zwemmen. Vanaf Main Street (de doorgaande weg Highway 540) kun je via een trap langs de rotsklif naar beneden. Een wandelroute loopt langs het riviertje door het woud naar de oever van Mudge Bay.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada