Oost-Canada

Swipe

Manitowaning

Een van de oudste nederzettingen op Manitoulin Island is Manitowaning, aan de oostkant. Deze naam betekent zoiets als ‘schuilplaats van de Grote Manitou’. Hier kwam vice-gouverneur sir Francis Bond Head van Upper-Canada in 1836 naar toe om een overeenkomst te sluiten met de oorspronkelijke bewoners van eiland en provincie. Deze ging over hun verhuizing naar Manitoulin Island en de vestiging van reservaten en dorpen. Later moesten ze de verkregen gronden echter weer afstaan aan blanke boeren die vanuit Ontario delen van het eiland kregen. De inheemse stammen gingen na veel mokken akkoord met de toewijzing van veel kleinere stukken grond. Alleen de Wikwemikong-bevolking hield vast aan de eerst verworven rechten en legde een claim op het oostelijke deel van het eiland. Daar houden ze nu nog een groot autonoom reservaat in stand.

Assiginack Museum

Het Assiginack Museum in Manitowaning heeft hierover exposities. Dat is gehuisvest in een voormalige gevangenis uit half negentiende eeuw. In het omliggende park staan enkele gebouwtjes van rond 1870. Open van juni tot en met oktober.

Stoomboot Norisle

Aan de waterkant ligt de gerestaureerde stoomboot Norisle. Dat was de laatste veerboot die met stoom voer tussen Tobermory en Manitoulin Island. Het schip is nu een museum met displays over de Grote Meren van Noord-Amerika.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada