Oost-Canada

Swipe

Wikwemikong

Toen in de tweede helft van de negentiende eeuw blanke boeren uit de Canadese provincie Ontario land kregen toegewezen op het eiland Manitoulin Island, werd daarmee een bestaande overeenkomst tussen de overheid van het toenmalige Upper-Canada (nu Ontario) en de inheemse bewoners van het eiland verbroken. De meeste inheemse volkeren gingen mokkend akkoord met kleinere gebieden voor hun reservaten. Alleen de mensen van het Wikwemikong-reservaat in het oosten van Manitoulin Island hielden vast aan de oorspronkelijke afspraken en riepen hun reservaat uit tot een autonoom gebied. Dat is het, tot op zekere hoogte, nu nog altijd.

Interpretive and Heritage Centre

Hierover kun je van alles te weten komen in het Interpretive and Heritage Centre. Dat is gevestigd in het havengebouw van de jachthaven in het dorp Wikwemikong. Er zijn ook displays over de geschiedenis van de oorspronkelijke volkeren in deze regio.

Inheemse restaurants

Dat Wikwemikong-reservaat telt tegenwoordig zo’n 2800 mensen van Odawa-, Ojibway- en Potawatomi-afkomst. Het woord 'wikwemikong' komt uit de Ojibway-taal en betekent baai van de bever. In het centrale dorp van het reservaat zijn restaurants waar menu’s met inheemse ingrediënten worden gepresenteerd.

ATV-excursies

Vanuit Wikwemikong kun je excursies maken met all-terrain-vehicles. Deze brengen je naar woeste delen en steile afgronden aan de oostkant van het eiland. De langste vergt een hele dag. Onderweg krijg je een inheemse lunch, gekookt op een kampvuur of barbecue. Een inheemse gids vertelt over historie, natuur en cultuur van de mensen die in het Wikwemikong-reservaat wonen. Informatie via tel. +1-705-859-2913.

Powwow

Wikwemikong is in het eerste weekend van augustus de plaats waar een van de grootste en langst lopende powwows van Noord-Amerika wordt gehouden. De beste drummers en dansers van tal van inheemse stammen en volkeren komen dan naar hier voor een competitie. Verder zijn er veel kramen met inheemse gerechten, kunst en handvaardigheidsproducten. Zie over powwows ook bij Kunst en Cultuur onder Algemene Informatie.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada