Oost-Canada

Swipe

St. Thomas

Een van de snelst groeiende plaatsen van Canada is St. Thomas in het midden van het zuiden van de provincie Ontario, net ten zuiden van de grote stad London (daarover gaat een aparte pagina). Dat komt mede door grote autofabrieken en een centrale locatie. Voor de spoorwegen er naartoe geleid werden, was het een overwegend agrarische gemeenschap. Nu noemt het zichzelf de spoorwegstad van Canada, Railway City. Sinds 1856 hebben 26 spoorwegmaatschappijen gebruik gemaakt van de treinrails die door deze stad waren aangelegd.

Jumbo

St. Thomas is regionaal vooral beroemd door Jumbo en dat komt mede door die spoorwegen. Jumbo was een gigantische en loodzware olifant, volgens sommigen de grootste die er ooit geweest is. Hij behoorde tot het circus Barnum and Bailey. Het verhaal gaat dat Jumbo hier op 15 september 1885 omver werd gereden door een aanstormende trein toen hij een kleinere olifant daarvoor juist wilde beschermen. Hij overleefde het ongeval niet. Het haalde de voorpagina’s van kranten over de hele wereld. Zijn opgezette restanten zouden nog twee jaar lang door het circus in voorstellingen zijn gebruikt. Aan Talbot Street staatniet ver van de spoorwegovergang waar het beest aan zijn eind is gekomen, voor hem een reusachtig standbeeld, gemaakt door Winston Bronnum. Het werd in juni 1985 hier neergezet, honderd jaar na het tragische ongeval. Naast het beeld is het kantoor van het toeristenbureau, in een oude wagon.

Pioneer Museum

In St. Thomas zijn drie kleine musea. Twee daarvan staan naast elkaar aan Talbot Street en zijn toegankelijk met één entreekaartje. Dat betreffen het Elgin County Pioneer Museum en het Elgin Military Museum. Het pioniermuseum zit in het voormalige woonhuis van de huisarts dr. Elijah Duncombe aan 32 Talbot Street. Dat dateert uit 1848. Je kunt er voorwerpen zien uit diens medische praktijk en displays over de lokale historie. Open van dinsdag tot en met zaterdag.

Military Museum

Het Elgin Military Museum staat aan 30 Talbot Street. Hier zijn voorwerpen tentoongesteld over de landelijke en regionale militaire geschiedenis, met vooral aandacht voor de bijdragen van deze regio vanaf begin negentiende eeuw. Ook is er een replica van een bunker uit de Eerste Wereldoorlog en het nagebouwde interieur van een duikboot. Gesloten op maandagen en feestdagen.

Railway Museum

Het derde museum in St. Thomas is het Elgin County Railway Museum aan 255 Wellington Street. Dat zit in werkplaatsen uit 1913 waarin onderhoud werd gepleegd aan locomotieven van de Michigan Central Railroad. Tot de collectie van dit spoorwegmuseum behoren locomotieven en wagons die teruggaan tot 1915, zowel op stoom en diesel rijdend als elektrisch voortbewogen treinstellen. Ook is er een modeltreinbaan en zijn er displays over St. Thomas Railway City en diverse spoorwegtrajecten. Gesloten in januari en februari, de rest van het jaar ook op maandagen (tenzij dat een feestdag is).

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada