Oost-Canada

Swipe

Stratford

Ten noordoosten van het Canadese London in het midden van het zuiden van de provincie Ontario ligt Stratford. Net als in dat London rinkelen ook hier de Engelse belletjes. De gelijknamige plaats in Engeland ligt aan de rivier de Avon en dat is met dit Stratford ook het geval. En net als de Engelse grote broer is het een plaats van de schrijver William Shakespeare.

Sargint-herberg

Op de plek van het Canadese Stratford stond in 1832 een herberg van William Sargint. Die was liefhebber van Shakespeare en hij had z'n onderneming Shakespeare Hotel genoemd. Het stond aan de oever van het riviertje Little Thames. Er omheen verrees een dorp en dat werd Stratford genoemd. Voor het gemak werd het riviertje toen omgedoopt in Avon River. Vijf gehuchten in de omgeving kregen passende namen: Shakespeare, Avon, Falstaff, Hamlet en Romeo. Het hotel is er nu niet meer. Op de plek daarvan is nu Shakespeare Square, een zijstraat van Ontario Street in het centrum van het tegenwoordige Stratford. Er staat een gedenksteen die aan de herberg herinnert.

Shakespeare Festival

De Shakespeare-liefhebberij van William Sargint kreeg in 1953 een vervolg. Toen werden voor het eerst in Stratford Shakespeare-toneelstukken opgevoerd. Gehoopt werd dat hiermee het toerisme zou aantrekken en het zou uitgroeien tot een festival dat een vervanger zou worden van verloren gegane werkgelegenheid. Dat is gelukt. Nu komt ieder jaar meer dan een half miljoen toeschouwers naar het Stratford Festival. Vanaf begin mei worden in vier theaters gedurende 25 weken achtereen meer dan vijfhonderd voorstellingen gebracht van twaalf tot veertien toneelstukken en musicals: in het Festival Theatre aan 55 Queen Street in Queen's Park, in het Avon Theatre aan 99 Downie Street in downtown, in het Tom Patterson Theatre aan 111 Lakeside Drive aan de rand van downtown en in het Studio Theatre aan 34 George Street in downtown. Shakespeare staat nog altijd bovenaan, maar er worden ook werken van andere auteurs gebracht.

Oorlogstraining

Er zit ook een Nederlands tintje aan Stratford. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen Nederlanders die in Canada, de VS en elders woonden, naar hier om te trainen en militaire eenheden te vormen. Vanaf 1942 werden ze in Europa ingezet in de strijd tegen de Duitse bezetters. Prinses Juliana kwam vanuit haar ballingschap in Ottawa (zie daarover ook de aparte pagina) regelmatig naar Stratford voor ondersteuning. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse regering als dank voor de gastvrijheid en hulp aan de gemeenschap van Stratford een beeld geschonken van een duif die door twee handen wordt losgelaten. Het staat in het park Shakespearean Gardens.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada