Oost-Canada

Swipe

Niagara Escarpment

Zo’n 450 miljoen jaar geleden ging een groot deel van het midden van het Noord-Amerikaanse continent schuil onder een gigantische, ondiepe, warme zee, eigenlijk meer een deuk in het landschap. Het diepste deel daarvan lag in de tegenwoordige VS-staat Michigan. Daarom staat dit geologische verschijnsel bekend als het Michigan-bekken. De oever van die zee is nu nog terug te vinden als een reusachtig hoefijzer, lopend vanaf Rochester in de VS-staat New York langs de zuidkant van Lake Ontario dwars door het zuiden van Ontario naar Tobermory op Bruce Peninsula aan Georgian Bay in diezelfde provincie. Vandaar gaat die onder Lake Huron via het Canadese Manitoulin Island naar het Amerikaanse Michigan en dan naar beneden langs de westkant van Lake Michigan naar de VS-staat Wisconsin.

Ophopend sediment

Rivieren voerden zand, klei en slib aan dat zich ophoopte op de plaatsen waar ze deze binnenzee instroomden. Daar tussen kwamen de resten terecht van dieren en waterplanten. Die sedimenten werden samengeperst en daaruit ontstonden lagen van rotsen en riffen. Erosie door weer en wind, gletsjers en stromend water deed de rest. Na miljoenen jaren waren de oevers flink omhoog gekomen en had het water zich teruggetrokken tot wat nu de Grote Meren zijn. Het resultaat is dwars door het zuiden van Ontario de Niagara Escarpment: een ongeveer 725 kilometer lange richel van opgestapelde zee- en rivierafzettingen, grotten, valleien, watervallen, ruige heuvels en steile kliffen. Escarpment is in het Nederlands escarpe of binnentalud.

Canadese muur

Het Canadese deel van deze ‘muur’ loopt van Niagara Falls in het zuidoosten via Queenston, Hamilton, Milton, Orangeville, Collingwood en Owen Sound naar Tobermory en Manitoulin Island. Het is een gebied dat rijk is aan fossielen en dat op enkele plaatsen tot meer dan vijfhonderd meter hoog reikt. Na 450 miljoen jaar van groei en ontwikkeling is er nu een uniek milieu met wouden, boerderijen, recreatiegebieden, mooie uitzichten, rotskliffen, snelstromende beken en rivieren, wetlands, glooiende heuvels, zo’n zestig watervallen, minerale rijkdommen, wild, historische plekken en kleine en grote woonoorden.

Unesco-biosfeer-reservaat

Het gebied wordt biologisch zo bijzonder geacht, dat de cultuurorganisatie Unesco van de Verenigde Naties de Niagara Escarpment in 1990 tot een World Biosphere Reserve verklaarde, een reservaat dat internationaal als uniek is erkend en bescherming verdient. Het verkeert daarmee in het gezelschap van onder meer de Galapagos-eilanden in de Grote Oceaan bij Zuid-Amerika en de Florida Everglades in het zuidoosten van de Verenigde Staten.

Te rotsachtig

Grote delen van het gebied op deze heuvelrug zijn nooit in ontwikkeling genomen omdat kolonisten en boeren het land te rotsachtig vonden of te nat om er landbouwgrond van te maken. De sterke glooiingen in het landschap maakten het bovendien onmogelijk er wegen en spoorlijnen aan te leggen. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen de technologieën beschikbaar om dit woeste land te ontginnen. Steden gingen zich toen uitbreiden en er kwamen putten waar grind en bouwmaterialen werden gedolven. De recreatie vroeg ook ruimte. Door het instellen van beschermde natuurgebieden en zo’n 120 natuurparken konden deze ontwikkelingen in goede banen worden geleid.

Excursies

Vanuit diverse plaatsen worden excursies gehouden langs inheemse attracties en historische monumenten op en rond de Niagara Escarpment. Ook kun je aan trektochten (bijvoorbeeld over de Bruce Trail) en wildwater-avonturen meedoen. In de submenu's van dit segment van de Vakantie Arena-website komen de interessantste plaatsen langs de escarpe aan de orde, te beginnen in Burlington aan Lake Ontario. Over het oostelijke stuk, langs de Niagara River, door het schiereiland Niagara Peninsula en langs de zuidelijke oever van Lake Ontario tot aan Hamilton, gaan de pagina's onder het menusegment Niagara Peninsula. Over het vervolg in noordwestelijke richting kun je meer vinden onder de menusegmenten Bruce Peninsula en Manitoulin Island.

Bruce Trail

In 1973 werd een speciaal overheidsorgaan ingesteld om de bescherming van de Canadese sectie van de Niagara Escarpment en de flora en fauna te verzekeren. Daarbij wordt nauw samengewerkt met overheidsinstelling Parks Canada. Wandelaars en natuurgenieters waren de overheid echter al in 1967 voorgegaan met het opzetten van de Bruce Trail, nu een van Canada’s bekendste wandelroutes.

Daartoe hebben zij de Bruce Trail Association opgezet. Deze beheert het hele traject en verzorgt het onderhoud. De trail is meer dan achthonderd kilometer lang en er is ook nog zo’n tweehonderd kilometer aan aparte routes die erop aansluiten. Hij loopt van Queenston aan de Niagara River in het zuidoosten van de provincie Ontario naar het noordwesten tot Tobermory op het eind van het schiereiland Bruce Peninsula in het zuiden van Ontario. Het traject komt, van zuidoost naar noordwest, onder meer door Queenston Heights, langs de boomgaarden van Niagara en Hamilton, door het dal van Dundas Valley, over de heuvels van Caledon Hills en Blue Mountains, door de vallei van Beaver Valley, langs de watervallen bij Owen Sound, langs de kusten van Georgian Bay en door de nationale parken op het Bruce-schiereiland.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada