Oost-Canada

Swipe

Burlington

De heuvelrug Niagara Escarpment in het zuiden van de Canadese provincie Ontario trekt door het dichtbevolkte en geïndustrialiseerde gebied rond de zuidpunt van Lake Ontario. Burlington is daar met zo’n 150.000 inwoners een van de grotere steden. Twee bezienswaardigheden zijn hier interessant.

Brant Museum

Mohawk-hoofdman Joseph Brant (zie over hem ook bij Brantford en het Six Nations-reservaat langs de Grand River), had bij wat nu Burlington is een stuk grond. Daarop had hij een woning gebouwd, maar die werd in 1932 gesloopt. Vijf jaar later werd op dezelfde plaats een replica neergezet waarin diverse originele onderdelen van Brants huis werden verwerkt. Het staat aan wat nu 1240 North Shore Boulevard heet. Er is het Joseph Brant Museum in gevestigd met meer dan tienduizend voorwerpen over de historie van Burlington en de elf nederzettingen waaruit deze stad is gegroeid.

Ireland House

Een tweede historisch museum is het Ireland House aan 2168 Guelph Line. Dat staat op het terrein van Oakridge Farm. Het betreft een woonhuis van Joseph Ireland, in 1819 naar Canada geëmigreerd vanuit het Engelse Bowes en in 1835 naar hier gekomen. Zijn huis was in 1837 klaar. Precies 150 jaar later kreeg de Gemeente Burlington het in handen en maakte er een museum van. Je kunt er displays zien met voorwerpen die iets te maken hebben met het leven in de wildernis van half negentiende eeuw en dat van de Ireland-familie. Er worden rondleidingen en historisch getinte demonstraties verzorgd. Op zaterdagen is het echter gesloten.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada