Oost-Canada

Swipe

Collingwood

De Niagara Escarpment gaat vanaf de Niagara Peninsula via Guelph en Elora noordwaarts richting Georgian Bay. Daar komt deze heuvelrug uit bij Collingwood om vervolgens de oever van die baai in noordwestelijke richting te volgen over het schiereiland Bruce Peninsula, onder Lake Huron naar Manitoulin Island en vandaar in een bocht weer naar het zuiden, naar Wisconsin in de VS. Meer over deze binnentalud-heuvelrug op de Niagara Escarpment-pagina. Collingwood ligt aan de rand van de escarpe. Het is een populaire vakantiebestemming en heeft daardoor relatief veel winkels en restaurants. Maar er is ook een historische binnenstad. De regio heeft veel natuur.

Muurschilderingen

Grote muurschilderingen in het centrum van Collingwood geven wat weer van de natuur in de omgeving. Maar ook laten die wat zien van het culturele erfgoed, de kunst en de gemeenschap. Bij het Collingwood Visitors Bureau aan 45 St. Paul Street (The Station) zijn een brochure en een kaart verkrijgbaar voor een rondwandeling langs deze nalatenschap. Informatie via tel. +1-705-445-7722.

By-Gone Days Museum

Tal van historische zaken kun je vinden in het By-Gone Days Museum Heritage Village aan 879 Sixth Street. Dit wordt ook wel Fisher Village genoemd, naar de initiatiefnemers Frank en Shirley Fisher. Het is een openluchtmuseum met meer dan dertig bouwwerken die in de loop der jaren zijn gered van de slopershamer, opgekocht, ontmanteld en hier naar toe overgebracht. In de gebouwtjes zijn onder meer duizenden voorwerpen uit vroeger dagen te zien, van porselein, glas en speelgoed tot schilderijen, foto’s, kleding, linnengoed, buggy’s, sleden, oude rijtuigen en boerderij-werktuigen. Het museum bevindt zich op het terrein van het boerenbedrijf van de Fishers en is alleen in de zomermaanden open. Frank verzorgt rondleidingen.

Blue Mountain

Bij Collingwood is Ontario’s grootste skigebied: de Blue Mountain. Er zijn afdalingen, langlauf-loipes, sneeuwscooter-trails en wintersportdorpen die ook in de zomer steeds beter bezet zijn voor zomerse activiteiten, vooral veel waterpret. Het heuvelachtige terrein en de steile kliffen van de Niagara Escarpment zijn daar debet aan. Boven is zo’n tien kilometer aan wandelroutes. Blue Mountain ligt ten westen van Collingwood. De toegang is via Blue Mountain Road. Overigens komt de naam Blue Mountain van een bijzondere, blauwachtig getinte kleisoort die hier in de bodem zit.

Scenic Caves

Vlak bij de Blue Mountain is, aan Scenic Caves Road, het Collingwood Scenic Caves Nature Preserve. Hoewel ook dit een toeristisch oord is en er pretpark-elementen zijn, staan de wonderen van de natuur, van de geologie en van de oorspronkelijke bewoners hier op de voorgrond. Het gaat om het hoogste deel van de Niagara Escarpment met een bosgebied, grotten en kloven. Die laatste twee zijn ontstaan door het gedurende miljoenen jaren heen en weer schuiven van gletsjers en het om en om bevriezen en ontdooien van water. In de rotsen zijn fossielen gevonden en sporen van de grote binnenzee Michigan Basin. Je kunt hier letterlijk in het binnenste van de Niagara Escarpment kijken. Een wandelroute brengt je vanaf een informatie- en souvenircentrum naar spirituele en lugubere rotsen, naar inheemse plekken met legendes en naar bijzondere natuurverschijnselen. Open van begin mei tot half oktober, maar ook in de winter zijn er activiteiten.

Bouwsteen

Op weg naar Canada

De Rocky Mountains strekt zich uit van hoog in Canada naar ergens in het midden van de Verenigde Staten. Deze reusachtige bergketen...

v.a. 245.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada