Oost-Canada

Swipe

Guelph

In Flanders fields the poppies blow, between the crosses row on row. In Vlaanderens velden staan papavers rood, tussen de kruisen root aan root.

Dit zijn de eerste twee regels van een wereldberoemd gedicht over de ervaringen op het slagveld langs het riviertje de IJzer bij Ieper in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De originele, Engelse tekst is in mei 1915 geschreven door John McCrae, afkomstig uit Guelph in het zuiden van de Canadese provincie Ontario. De hier aangehaalde vertaling is van Bert Decorte, 1968. Het hele gedicht telt slechts drie coupletten. De vijftien regels daarvan hebben echter over de hele wereld diepe indruk gemaakt. De papaver of klaproos verwierf er de status van ‘vredesbloem’ mee. Bijna iedereen in Noord-Amerika loopt er gedurende de eerste helft van november mee op de jurk of in de colbert-revers tot aan de dag dat de oorlogsslachtoffers worden herdacht (in Canada op 11 november).

John McCrae House

Het geboortehuis van de schrijver John McCrae is nu een nationaal historisch monument en museum. Dit John McCrae House staat aan 108 Water Street in de wijk Brooklyn in Guelph en kijkt uit op de Speed River. Het is in 1858 gebouwd. Op 16-jarige leeftijd trok John naar Toronto om medicijnen te studeren. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog meldde hij zich aan voor militaire dienst. Daardoor was hij betrokken bij de tweede Slag van Ieper in het voorjaar van 1915. Daar schreef hij In Flanders Fields. In dit museum is hierover een expositie te zien. Rond het huis zijn enkele tuinen en een herdenkingspark met diverse variëteiten papavers. Gesloten op zaterdagen in de winter.

Hammond Museum of Radio

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van radiotechniek, dan mag je het Hammond Museum of Radio aan 595 Southgate Road niet missen. Het gaat hier vooral over zendamateurs, de mensen die met behulp van kortegolf-apparatuur radioverbindingen leggen met collega’s over de hele wereld en met astronauten en kosmonauten in ruimtevaartuigen en ruimtestations. De basis van dit museum is de verzameling van radiobouwer Fred Hammond. Er zijn honderden zenders en ontvangers te zien, vanaf de beginjaren tot de moderne tijd, van grote kasten met radiobuizen tot miniatuur-apparatuur met transistoren en chips. Het museum zit in een van de gebouwen van Hammond Manufacturing Company. Er wordt van gezegd dat het behoort tot de belangrijkste musea op het gebied van de draadloze radio in Noord-Amerika. Het is alleen op werkdagen toegankelijk.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada