Oost-Canada

Swipe

Kitchener

Authentiek Duits bier en dito eten in een regio waar in het zwart geklede mensen wonen die in de negentiende eeuw zijn blijven steken. Dat zijn Kitchener en omliggend gebied in de Canadese provincie Ontario. ‘s Werelds grootste Oktoberfest buiten Duitsland wordt hier gehouden. En even buiten de stad kom je in paardenrijtuigen rondrijdende mennonieten tegen die (meestal) niets moeten hebben van moderne verworvenheden als auto, telefoon, tractor of elektriciteit.

Kitchener wordt meestal in één adem genoemd met Waterloo. Het zijn twee zustersteden, een tweelingstad eigenlijk, die tegen elkaar aangegroeid zijn maar wel eigen gemeentebesturen hebben. Ze liggen midden tussen Lake Huron, Lake Erie en Lake Ontario, drie van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika.

Mennonistisch ontstaan

Het gebied behoorde tot het reservaat van de Six Nations-mensen tot de Amerikaanse loyalist kolonel Richard Beasley het eind achttiende eeuw van ze kocht. In 1803 namen Daniel Erb en Samuel Bricker uit Pennsylvania in de VS bijna 25.000 hectare van hem over en stichtten de German Company Tract. Zij waren mennonieten van Duitse afkomst, hier vaak Pennsylvania Dutch Mennonites genoemd. ‘Dutch’ was echter een verbastering van het voor Engelstaligen moeilijk uit te spreken ‘Deutsch’ en dus zou het eigenlijk ‘German Mennonites’ moeten zijn. In het heuvelachtige woeste land, eenvoudig de Sand Hills genoemd, ontstond een Duitstalige mennonietenkolonie. Na eerst enkele andere namen werd de plaats die hieruit was ontstaan, in 1833 gedoopt in Berlin. Als gevolg van anti-Duitse gevoelens door de Eerste Wereldoorlog werd die naam in 1916 gewijzigd in Kitchener, naar de Britse generaal die in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika en tijdens de Eerste Wereldoorlog roem had verworven.

Schneider Haus

Een zowel Duits als mennonitisch voorbeeld is het Joseph Schneider Haus aan 466 Queen Street South in downtown, ook wel de ‘Original City’ genoemd, de plek waar het allemaal is begonnen. Het is het oudste boerenerf van Kitchener en een nationaal historisch monument, gerestaureerd naar de toestand in ongeveer 1850. Het is een levend museum waar gekostumeerde gidsen doen alsof zij Joseph Schneider en zijn familie en huishoudelijk personeel zijn. Het Georgisch ontworpen hoofdgebouw met een veranda rondom is de eigenlijke boerderij waar omheen Berlin/Kitchener is ontstaan. Op maandag en dinsdag gesloten behalve in juli en augustus.

Doon Heritage Crossroads

Meer historie vind je in Doon Heritage Crossroads. Dat is een openluchtmuseum met boerderijen, eeb dorpshuis, winkels en werkplaatsen. In totaal zijn er twintig bouwwerken die samen een plattelandsdorp vormen waarin het leven in deze regio rond circa 1914 tot leven wordt gebracht. Gekostumeerde medewerkers geven demonstraties met diverse werktuigen. Dit museumdorp is te vinden aan 10 Huron Road, op de kruising met Homer Watson Boulevard. Het is in de winter gesloten.

Homer Watson House

Homer Watson was een internationaal bekende kunstschilder die in 1855 is geboren in het dorp Lower Doon, nu onderdeel van Kitchener. Aan 1754 Old Mill Road staat zijn huis, Homer Watson House and Gallery. Hij was, naar men zegt, Canada’s eerste landschapsschilder. In 1893 bouwde hij aan zijn huis een groot atelier en in 1906 zette hij er een kunstgalerie voor. Die wordt een van de oudste galerieën van Ontario genoemd. In het atelier en een voorkamer beschilderde hij de muren. Daarin verwerkte hij de namen van dertien, door hem bewonderde kunstschilders, compleet met kleine scènes die hij schilderde in de stijl van de betreffende artiesten. Sinds 1955 zijn huis en galerie een monument. Het is op maandag gesloten.

Oktoberfest

Van een heel andere categorie is het jaarlijkse Oktoberfest. Het heeft plaats in de eerste helft van oktober en tienduizenden bezoekers komen er op af, vooral op de dag van het hoogtepunt van de festiviteiten: Thanksgiving Day, de tweede maandag van oktober. Dan trekt een optocht door de stad die de grootste Thanksgiving Day Parade van Canada wordt genoemd. Verder is er iedere dag een oogstfeest en het sluitingsfeest is op de zaterdag na Thanksgiving Day in hallen en zalen die in Duitse sfeer zijn omgebouwd.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada