Oost-Canada

Swipe

Milton

Ze noemen zichzelf ‘Escarpment Country’, het land van het binnentalud, en actief op het gebied van trektochten maken, rotsen beklimmen en skiën. Het betreft de plaats Milton, dat ligt in het uitgestrekte natuurgebied Halton Hills en is, als je in de buurt bent, zeker een bezoek waard.

Hilton Falls

Ten zuidoosten van Milton bereikt het riviertje Sixteen Mill Creek de rand van de heuvelrug Niagara Escarpment en stort dat in de Hilton Falls zo’n tien meter naar beneden. Er loopt een trap langs. Aan de overkant van de waterval is een uitkijkplatform waar je de restanten kunt zien van een boog waarin een waterrad van twaalf meter doorsnee heeft gezeten. De toegang tot dit park is aan Campbellville Road.

Halton Museum

In het Halton Region Museum aan Kelso Road 28 kun je over de regionale historie en natuurlijke ontwikkelingen exposities zien. Dit museum staat in het natuurreservaat Kelso Conservation Area even buiten Milton, tegenover de Glen Eden-skiheuvels, aan de voet van de Niagara Escarpment. Het zit in enkele oude boerderij-gebouwen. Uit een verzameling van meer dan 35.000 voorwerpen zijn exposities samengesteld over onder andere archeologische vondsten in de regio, de oorspronkelijke bewoning, de natuurlijke historie, gereedschappen die werden gebruikt, kleding, rijtuigen en huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.

Mount Nemo Area

Aan Guelph Line ten zuiden van Milton is het natuurgebied Mount Nemo Conservation Area. Hier zijn veel kalkstenen rotskliffen die begroeid zijn met varens en tussen wouden met oeroude begroeiing uitpiepen. Je kunt er onder meer duizend jaar oude ceders aantreffen en kloven met grotten. Wandelroutes lopen langs de rand van de escarpe en bieden mooie uitzichten. Daarvoor is ook een uitkijkplatform gebouwd waar borden staan met uitleg over wat waar is te zien. In dit natuurpark wordt veel aan het beklimmen van de rotsen gedaan, maar daarvoor moet je wel toestemming hebben van de parkbeheerders (info via tel. +1-905-854-0262). Ook is het in trek bij avontuurlijke amateur-speleologen.

Rattlesnake Point Area

Rotsen beklimmen kun je ook in Rattlesnake Point Conservation Area aan Appleby Line ten zuidwesten van Milton. Maar ook hier moet je daarvoor een vergunning hebben (tel. +1-905-854-0262). In dit 264 hectare grote natuurpark zijn vijf uitkijkplatforms gebouwd aan de rand van een 91 meter hoge klif. Daar vanaf heb je een goed zicht op de Nassagaweya-kloof, op bomen die op de bodem van een steile afgrond groeien en waar je dus over de toppen heen kijkt, en op er boven cirkelende kalkoengieren. Aan de voet van de Escarpment is soms een kudde grazende wilde bizons te zien. Hoewel de naam anders doet vermoeden, komen hier geen ratelslangen voor.

Crawford Lake Area

Die Nassagaweya-kloof loopt ook door de Crawford Lake Conservation Area bij de kruising van Guelph Line en Steeles Avenue. Dit natuurpark ligt in een gebied dat al sinds de dertiende eeuw wordt bewoond. In 1973 werd hier een plaats met bewoningsresten gevonden. Archeologen waren daar naar op zoek gegaan omdat in de bodem van Crawford Lake maïskorrels gevonden waren. Zij konden aan de hand van koolstofdatering precies vaststellen dat die meer dan negenhonderd jaar geleden in het water terecht waren gekomen.

Zonder zuurstof

Dat Crawford-meer is klein maar wel flink diep, tot 24 meter. Het is echter ook bijzonder; het is ‘meromictic’. Dat wil zeggen dat de onderste waterlagen niet met die er boven vermengen. De bodem krijgt maar heel weinig zonlicht en geen zuurstof. Daardoor kan er geen rotting plaatshebben. Vandaar dat die maïskorrels bewaard waren gebleven. Crawford Lake is een gletsjermeer dat is ontstaan in een scheur in de Niagara Escarpment. Er is een verhoogd planken pad omheen gebouwd met uitkijkplatforms voor een goed zicht op het meer en met informatiepanelen.

Inheems dorp

Op de plaats waar de inheemse nederzetting was opgegraven, is nu een dorp gereconstrueerd naar zoals het er in de vijftiende eeuw moet hebben uitgezien. Bij de herbouw werd gebruik gemaakt van drie bronnen: de opgravingen ter plaatse, de beschrijvingen van paters-jezuïeten en van vroege ontdekkingsreizigers, en de huidige inheemse mensen. Het is van Iroquois-herkomst en telt onder meer elf longhouses, een omheining en een tuin waarin, afhankelijk van het seizoen, maïs, bonen, squash, tabak en zonnebloemen op traditionele wijze worden gekweekt. Twee longhouses (bouwwerken waarin meerdere families samenwoonden) zijn authentiek ingericht. In een van de longhouses zijn exposities over de vroegere en tegenwoordige culturen van de oorspronkelijke bevolking en over het archeologisch onderzoek. Er is verder een bezoekerscentrum met exposities over het leven in de bossen voor de komst van de Europeanen, over het dorp en over het meer. Het park en het dorp zijn van begin mei tot eind oktober iedere dag open, daarbuiten alleen in de weekenden en op feestdagen.

Railway Museum

In het Halton County Radial Railway Museum aan 13629 Guelph Line kun je elektrisch aangedreven trams, treinen en trolleys zien en een uitgebreide collectie werktuigen, accessoires en andere zaken die je je bij openbaar transport kunt voorstellen. De meer dan zeventig tentoongestelde wagens en de voorwerpen gaan terug tot eind negentiende eeuw en zijn afkomstig uit heel het zuiden van Ontario. Er is een stationnetje uit 1912 gereconstrueerd en je kunt met enkele van de gerestaureerde trams en rijtuigen een ritje door een stukje bos maken op een spoorbaan van ongeveer twee kilometer. Dit museum is open van begin mei tot eind oktober in de weekends en in juli en augustus ook door de week.

Nederland > Limburg > Afferden-Standplaats

Camping Klein Canada

Deze familiecamping ligt aan de rand van Nationaal Park De Maasduinen. Er zijn diverse velden en een apart deel is voorzien van...

v.a. 121.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada