Oost-Canada

Swipe

St. Jacobs

Ten noordwesten van Kitchener/Waterloo ligt het historische dorpje St. Jacobs. Hier vind je in meer dan honderd minstens honderd-jaar-oude panden vele soorten winkeltjes met kunst, handvaardigheids-producten, antiek, cadeaus, kleding en souvenirs. Bovendien is er een grote boeren- en ‘zwarte’ markt.

Hoewel St. Jacobs een agrarische mennonietengemeenschap is met ook een veeveiling die, naar men zelf zegt, een van de grootste van Canada is, is het plaatsje vooral op het toerisme gericht. Er zijn tientallen eetgelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. Dagjesmensen en toeristenbussen rijden af en aan.

Village Craft

De ontwikkeling van dat toerisme begon in de jaren 1970. Tal van kunstenaars en handwerkslieden vestigden zich toen in leegstaande historische panden. En zijn daar gebleven. Een aantal van hen heeft zich onder de noemer Village Craft Studio’s verenigd. In hun ateliers en werkplaatsen hebben ze een verkoopruimte ingericht waar ze hun eigen producten aan de man en vrouw brengen. In en rond de hoofdstraat King Street in het centrum vind je de meeste.

Mennonite Story Centre

De mennonieten laten graag horen en zien waar ze voor staan. Ze hebben hiervoor het Mennonite Story Visitor Centre aan 1408 King Street North ingesteld. Hier zijn displays en informatiepanelen met foto’s en voorwerpen over de geschiedenis, het geloof en de levenswijze van de mennonieten, volgelingen van de Nederlander Menno Simonsz die in de zestiende eeuw een nieuwe richting leidde van de doopsgezinden of wederdopers. Vanuit het dorp kun je per paardentram een rondrit maken langs hun boerderijen en historische bezienswaardigheden. Van april tot de kerst is het centrum alle dagen open, daarvoor alleen in de weekends.

Farmers’ Market

De meesten van de vierduizend mennonieten van St. Jacobs rijden met paard-en-wagen. Ze zijn in het zwart gekleed als ze naar het dorp komen en hun rijtuigen zijn meestal ook zwart. Daarvan kun je een goed idee krijgen bij de Farmers’ Market en Flea Market. Daar komen ze hun waren aan de consumenten verkopen, rechtstreeks vanuit hun buggy’s. Op de achterklep daarvan staan de potten maple syrup, de maïskolven, de broden en hun huisvlijt opgestapeld. Deze markt is een van de grootste boerenmarkten van Canada. Iedere donderdag en zaterdag, in de zomermaanden ook nog op dinsdag, staan er binnen en buiten meer dan zeshonderd verkopers van etenswaren en vooral veel kunst- en handvaardigheidsproducten. Opvallend veel kramen hebben Nederlandse namen en Nederlandse artikelen: kaas natuurlijk maar ook de in Canada onbekende boerenrookworst, oliebollen, poffertjes en gebakken scholletjes.

Maple Syrup Museum

Aan 1441 King Street North is op de tweede verdieping van het winkelcentrum The Mill het Maple Syrup Museum. Daar kun je foto’s, informatie, voorwerpen en displays bekijken over de geschiedenis van de winning en de productie van maple syrup, in goed Nederlands esdoorp- of ahornsiroop (zie ook de pagina over maple syrup bij Typisch Canadees eten en drinken onder Algemene Informatie). Artikelen die daarvan worden gemaakt, zijn vlakbij te koop, in de Farm Pantry aan 1386 King Street North.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada