Oost-Canada

Swipe

Niagara Falls

Niagara Falls is zowel een stad als een reeks watervallen in het uiterste zuidoosten van de Canadese provincie Ontario. Het is ook een van de populairste toeristische bestemmingen in deze provincie. Volgens het toeristenbureau komen ieder jaar zo’n achttien tot twintig miljoen mensen naar deze plaats. De watervallen zijn natuurlijk de grootste trekpleister en er zijn diverse bezienswaardigheden die daarmee te maken hebben en een bezoek waard zijn. Maar er is ook een soort permanente kermis ontstaan. Al met al kun je hier makkelijk een paar dagen doorbrengen zonder naar dezelfde attracties te gaan.

De watervallen liggen in de Niagara River en dat is een grensrivier tussen Canada en de Verenigde Staten van Noord-Amerika. Er zijn een Canadese en een Amerikaanse plaats die Niagara Falls heten, netjes aan beide oevers van de rivier tegenover elkaar gelegen, de éen in de Canadese provincie Ontario en de ander in het Amerikaanse New York State. Ieder heeft eigen watervallen en toeristische attracties. De Niagara River is een 56 kilometer lange, naar het noorden stromende verbinding tussen de Grote Meren Lake Erie en Lake Ontario. In dat relatief korte stuk overbrugt die een verval van 99 meter. Het grootste deel daarvan is de 53 tot 56 meter hoge plons die bij de watervallen van Niagara Falls wordt gemaakt.

Niagara Falls is echter ook een gebied van grote historische betekenis. Het vormde een van de belangrijkste strijdvelden in de Oorlog van 1812 tussen Groot-Brittannië/Canada en de Verenigde Staten (zie daarover ook de betreffende pagina onder geschiedenis/koloniaal tijdperk bij Algemene Informatie). Mede dankzij de hulp van de inheemse bewoners van het schiereiland waar Niagara Falls op ligt, wisten de Britten/Canadezen als overwinnaars te voorschijn te komen. Na die vijandelijkheden kwamen meer positieve contacten tussen de Canadezen en de Amerikanen tot stand. Veerdiensten over de grensrivier waren daarvan een van de eerste zichtbare gevolgen. In het begin van de jaren 1820 kwam er eentje ten noorden van de watervallen, bij waar nu Niagara Falls is. Om de veerboot te kunnen bereiken werd een trap gebouwd naar de bodem van de kloof, bij wat we nu kennen als de Table Rock. Een verharde weg vanaf de veerstoep naar boven was het volgende project en hieraan verrees het eerste hotel, Clifton. Het was het begin van het toerisme hier.

Op deze pagina vind je informatie over deze watervallen. Zowel die aan Canadese als aan Amerikaanse kant komen aan de orde. Van de andere toeristische attracties verwijzen we alleen naar die op Canadees grondgebied. Het is een niet te missen hoogtepunt van een bezoek aan de provincie Ontario, al is het wel een zeer toeristische. Op de eigen website van de auteur is een impressie van de watervallen te zien. Daar is ook een fotovideo te bekijken van deze watervallen in de winter.

Drie Watervallen

In Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario liggen drie watervallen naast elkaar: de American Falls en de Bridal Veil Falls aan de VS-kant van de grens en de Horseshoe Falls aan de Canadese zijde. Ze liggen in de Niagara River en dat is de uitlaat van ruim 225.000 vierkante kilometer wateroppervlak van vier van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika: Lake Erie, Lake Michigan, Lake Huron en Lake Superior. Bovendien zorgt deze rivier voor de afvoer van het grondwater in nog eens 458.000 vierkante kilometer land er omheen. De Niagara River brengt al dat water naar het vijfde Grote Meer, Lake Ontario. Via de St. Lawrence River en de Gulf of St. Lawrence stroomt het tenslotte naar de Atlantische Oceaan. De hoeveelheid water die tussen Lake Erie en Lake Ontario wordt afgevoerd, maakt van de Niagara River naar men zegt in volume de grootste rivier ter wereld.

American Falls

De American Falls (Amerikaanse waterval) ligt het noordelijkst en is zo’n 330 meter breed. Door erosie zijn veel en soms grote brokstukken van de rivierbodem bovenaan afgebroken en naar beneden gestort, waar ze zich hebben opgestapeld (zie daarover ook de pagina over erosie en andere informatie over de watervallen). Hoewel de officiële hoogte van deze waterval 56 meter is, is de valhoogte van het water door die opgestapelde rotsblokken nog maar tussen 25 en dertig meter. Als dit proces zich doorzet, zal de Amerikaanse waterval tot een serie trapsgewijze stroomversnellingen verworden.

Bridal Veil Falls

De Bridal Veil Falls (bruidssluier-waterval) ligt vanaf de Canadese kant gezien rechts direct naast de American Falls en is eveneens ongeveer 56 meter hoog. Het is een smalle, weinig spectaculaire waterval die ook wel Luna Falls wordt genoemd. Ook hier stapelen de rotsblokken zich op.

Horseshoe Falls

De Horseshoe Falls (hoefijzer-waterval) ligt op Canadees grondgebied, direct ten zuiden van de twee Amerikaanse watervallen, vanaf de Canadese kant gezien rechts ervan. De Amerikaanse en Canadese watervallen worden van elkaar gescheiden door het Amerikaanse Goat Island. De Horseshoe Falls is ongeveer 53 meter hoog en heeft een breedte van circa 675 meter. Hier komt verreweg het meeste water van de Niagara River overheen. Het geweld is zo groot dat de bodem aan de voet van de waterval steeds verder wordt uitgediept. Zie daarover ook de pagina over erosie en andere informatie van de watervallen. Deze half rondlopende waterval is de spectaculairste en is het belangrijkste doel van de toeristen. Hij is vanaf de Canadese kant het best te zien.

Kloof Niagara River

Na de watervallen stroomt de Niagara River door een relatief smalle kloof noordwaarts naar Lake Ontario. Onderweg zijn nogal wat stroomversnellingen, waaronder één die als de zwaarste van Noord-Amerika geldt en waarin het verboden is te varen. Onderweg is een haakse bocht waar een gigantische draaikolk is, de Whirlpool. Zie over deze kloof de aparte pagina met bezienswaardigheden.

Meer lezen

Over het hoe en wat van de watervallen van Niagara Falls kun je meer lezen op de pagina over erosie en andere informatie van de watervallen. Aan de orde komen het ontstaan ervan, de voortdurende erosie van de oevers, een inheemse legende over de watervallen, het opwekken van witte elektriciteit, het ontstaan van het fenomeen 'hoofdstad van de huwelijksreizen', waaghalzen op de watervallen en rondrijden en rondkijken in Niagara Falls.

 

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada