Oost-Canada

Swipe

Elektriciteit

Begin jaren 1950 werden dammen, sluizen, zijkanalen en ondergrondse buizenstelsels gebouwd om de kracht van het naar beneden razende water van de watervallen van Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario te kunnen gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. In 1958 was een Canadese waterkrachtcentrale klaar, in 1961 een Amerikaanse. Zij weten er gezamenlijk 4,4 miljoen kilowattuur aan elektriciteit uit te halen, de Canadese centrales nemen daarvan twee miljoen voor hun rekening. De Niagara River is hiermee naar eigen zeggen een van de grootste bronnen voor elektriciteit uit waterkracht ter wereld. Overigens stond aan de Canadese kant al in 1893 een kleine generator voor het opwekken van 2.200 kilowattuur stroom voor een elektrische trein tussen Chippawa ten zuiden van Niagara Falls en Queenston, ten noorden ervan.

Watertunnel

Tussen 2006 en 2015 is een nieuwe tunnel gebouwd voor de aanvoer van Niagara River-water naar de elektriciteitscentrale. Deze begint stroomopwaarts ten zuiden van de watervallen en loopt door de Canadese rotsbodem op een diepte tussen 90 en 140 meter onder de stad Niagara Falls door. Hij is 10,2 kilometer lang en heeft een doorsnee van 14,4 meter. Volgens opdrachtgever Ontario Power Generation is dat anderhalf keer de doorsnee van de Eurotunnel onder Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Tegelijk met de nieuwe tunnel zijn ook de elektriciteitsgeneratoren in de Sir Adam Beck-centrale (zie hierna) vernieuwd. Aan Canadese kant kan nu 1,6 miljard kilowattuur meer witte elektriciteit worden opgewekt uit het water van de Niagara River, naar verluidt genoeg om 160.000 huizen van stroom te voorzien.

Sir Adam Beck Generating Station

Je kunt iets van de waterkrachtcentrales zien ten noorden van Niagara Falls, aan weerszijden van de Niagara River. Met een rondleiding zijn die te bezichtigen (zie ook de pagina over bezienswaardigheden langs de Niagara River-kloof). Ze starten ieder heel uur, in de zomermaanden ieder half uur. Informatie over de Canadese waterkrachtcentrale, de Sir Adam Beck Generating Station, via tel. +1-905-357-2379. Het adres is 14000 Niagara Parkway en dat is naast de Floral Clock aan de Canadese kant van de Niagara River. Enkele controle- en regel-constructies zijn ten zuiden van de watervallen. Ze lijken wat op een niet afgemaakte brug.

Eén miljoen badkuipen

Gezegd wordt dat van het omleiden van het water voor de opwekking van elektriciteit bij de watervallen zelf niets te merken is. Sinds de start van de elektriciteitscentrales in 1958 komt overdag ongeveer vijftig procent van het rivierwater over de watervallen, de rest wordt omgeleid naar die waterkrachtcentrales. Tussen begin april en eind oktober is dat overdag bijna 2.800 kubieke meter per seconde; naar men zegt genoeg om iedere minuut ongeveer één miljoen badkuipen te vullen en voldoende om de watervallen spectaculair te houden. In de nachtelijke uren, als er toch geen toeristen komen kijken, is dat nog maar een kwart. Extra water wordt dan naar grote reservoirs geleid waar het overdag wordt gebruikt ter aanvulling van de verminderde aanvoer. Van november tot en met maart is er door de vorst echter minder water beschikbaar. Vanaf januari vormen de bevroren watervallen een schitterend gezicht van een heel andere orde. Een impressie van de watervallen in de winter is te zien op de eigen website van de auteur.

 

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada