Oost-Canada

Swipe

Kloof Niagara River

De watervallen van Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario liggen in de Niagara River, de verbinding tussen de twee Grote Meren Lake Erie en Lake Ontario (zie hierover verder de pagina over de drie watervallen). Ten noorden van de watervallen dwingt die rivier zich door een smalle kloof. Daaraan en daarin zijn enkele attracties die het bekijken waard zijn. Je kunt er met een WeGo-bus (zie hierover de pagina over rondkijken in Niagara Falls) naar toe, maar er zijn meestal ook ruime parkeerplaatsen.

White Water Walk

Zo’n drie kilometer vanaf de watervallen, stroomafwaarts in de Niagara River, is aan 4330 Niagara Parkway de White Water Walk (voorheen Great Gorge Adventure geheten), het grote wildwateravontuur in de kloof. Hier ga je met een lift langs de kloofwand naar beneden. Via een tunnel kom je dan bij een ruim driehonderd meter lange plankier en een uitkijkplatform aan de rand van de stroomversnellingen Whirlpool Rapids in de Niagara River. Alle mogelijke wildwaterfenomenen zitten hier in de Upper Niagara Gorge bij elkaar, van draaikolken en tegengestelde stromingen tot hoge golven die zowel in de lengte van de rivier oprijzen als er dwars op. Beheerder Niagara Parks noemt dit het onstuimigste stuk wild water van de wereld. Anderen hebben het over de Mount Everest onder de wildwaterrivieren. De kloof is hier nauwer dan elders in de rivier en dat veroorzaakt dit natuurgeweld. De rivier zelf is verboden water. Er zijn hier in het verleden dodelijke ongevallen gebeurd met toeristen in rubberboten. De White Water Walk is dus alleen een kijk-attractie naar de krachten van het watergeweld. De plankier loopt langs de kloofwand en daar is echter ook van allerlei natuur te genieten. Vooral als het toeristenseizoen op een laag pitje staat, in voor- en najaar, is er een aardige kans op het zien van vogels en knaagdieren. De White Water Walk is toegankelijk tussen half april en eind oktober.

Whirlpool Aero Car

Aan het eind van de Whirlpool Rapids maakt de rivier een haakse bocht naar het noordoosten. De krachtige stroming in het water zorgt er echter voor dat dit eerst rechtdoor gaat. In de bocht is daardoor aan de Canadese oever een grote inham uitgesleten. Daar draait de waterstroom tegen de klok in en dat veroorzaakt een grote draaikolk: de Whirlpool. Boven deze draaikolk gaat de Whirlpool Aero Car (vroeger Spanish Aero Car geheten) heen en weer. Dat is een open kabelbaan waaruit je een mooi zicht hebt over de Whirlpool en het omringende bosrijke gebied, de stroomversnellingen in de rivier en de kloof. Hij hangt aan sterke kabels aan twee punten aan weerszijden van de baai waarin de draaikolk spookt, geheel aan de Canadese kant van de rivier. Deze cabine is in 1913 ontworpen en gebouwd door de Spaanse ingenieur Leonardo Torres Quevedo (vandaar de oorspronkelijke naam). De tocht is 549 meter lang en een retourtrip (je gaat aan het eind meteen weer terug) duurt ongeveer tien minuten. Afvaarten zijn van eind april tot begin november. Het kabelstation is aan 3850 Niagara Parkway.

Devil’s Hole

Vanaf het noordelijke deel van de rivier worden met jetboats vaartochten gehouden naar de Whirlpool. Onderweg wordt Devil’s Hole gepasseerd, het gat van de duivel. Dat is een stuk in de rivier met stroomversnellingen, draaikolken en soms tot vijf meter hoge golven. Devil’s Hole is bevaarbaar voor zeer ervaren schippers met krachtige boten. Touroperators hebben hier met succes een wildwaterfestijn opgezet. De tochten beginnen in Niagara-on-the-Lake aan Melville Street. Je krijgt regenjacks aan, maar je wordt toch doornat. Het is dus handig wat reservekleding mee te brengen. Het evenement duurt alles bij elkaar ongeveer een uur.

Niagara Glen

Even voorbij de Whirlpool richting Niagara-on-the-Lake is de entree naar de Niagara Glen. Dit is voor natuurliefhebbers en rustzoekers een ideale plek om de oorspronkelijke kloof van de Niagara River te bekijken met de oudste, nog uit de tijd van voor de watervallen en stroomversnellingen stammende rotsen. In de zomermaanden verzorgen boswachters van Niagara Parks rondleidingen. Deze duren ongeveer anderhalf uur. Je kunt ook op eigen gelegenheid een vier kilometer lange wandelroute volgen. Daarin zitten wel wat moeilijkere klauterstukken. Informatie over de rondwandeling en een beschrijving van de wandelroute zijn verkrijgbaar in het natuurinformatiecentrum annex souvenirwinkel Niagara Glen Nature Centre (tot 2011 The Feather in the Glen geheten, de veer in de nauwe vallei), te vinden aan een parkeerterrein bij de toegang tot de Niagara Glen aan 3050 Niagara Parkway.

Butterfly Conservatory

Bijna negen kilometer ten noorden van de watervallen en iets voorbij de Niagara Glen is aan 2405 Niagara Parkway de Niagara Parks Butterfly Conservatory, vlinderkassen dus. Het is een soort overdekt regenwoud dat als een vlinderreservaat is opgezet. Gemiddeld zijn er zo’n 45 soorten vlinders tegelijk te zien, totaal meer dan tweeduizend fladderende beestjes.

Sir Adam Beck Generating Station

Een van de grootste waterkrachtcentrales van Ontario is de Sir Adam Beck Generating Station aan 14000 Niagara Parkway. Deze krijgt water vanaf de watervallen en laat dat hier in de Niagara River Gorge storten. Turbines zorgen daarbij voor de opwekking van elektriciteit. Dat proces is te bekijken tijdens een rondleiding van ongeveer drie kwartier. Zie ook de informatie hierover op de pagina over Niagara Falls en elektriciteit.

Floral Clock

Naast de waterkrachtcentrale van Sir Adam Beck is aan 14004 Niagara Parkway nog de Floral Clock. Dat is een grote klok met bloemperken er omheen waarin meer dan 16.000 planten zijn verwerkt. Het wordt een van de grootste bloemenklokken van de wereld genoemd: ruim twaalf meter in doorsnee. Hij is (gratis) te bekijken vanaf de grote parkeerplaats ernaast.

 

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada