Oost-Canada

Swipe

Oud Niagara Falls

De stad Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario vindt zijn oorsprong aan het eind van de achttiende eeuw toen Amerikaanse, aan de Britse troon trouw gebleven vluchtelingen zich in dit gebied vestigden. Daarbij waren de families Lundy, Bender en McMicking; namen die nu nog in deze regio bekend zijn. Het eerste dorp heette Chippawa en later volgden de dorpen Drummondville, Elgin, Clifton en Stamford. Deze gingen uiteindelijk allemaal behoren tot wat nu de City of Niagara Falls is. In de oude gedeelten van de stad zijn daarvan nog veel herkenningspunten te vinden. Bovendien is er een historisch museum met displays daarover. Op deze pagina wat informatie over dat oude Niagara Falls.

Heritage downtown

Het eigenlijke centrum van het tegenwoordige Niagara Falls ligt ten noorden van het toeristische waterval-deel. Hier zijn enkele historische monumenten bewaard gebleven waar je een wandelroute langs kunt maken. Informatie bij het Niagara Falls History Museum (zie hierna) of bij het Ontario Travel Centre aan 5355 Stanley Avenue (bij de afslag naar snelweg Highway 420),  tel. +1-905-358-3221.

Niagara Falls History Museum

De familie Lundy had eind achttiende eeuw een groot stuk land in wat nu de stad Niagara Falls is. Tot hun gebied behoorde onder meer alles waar nu de toeristische straat Lundy’s Lane vol hotels, motels en restaurants is, vanaf het fabriekswinkelcentrum Canada One Factory Outlet tot aan de pretstraat Clifton Hill en verder via Ferry Street in de richting van de plek waar nu Casino Niagara staat. Gedurende de oorlog van 1812-1814 tegen de Amerikanen (zie daarover ook de pagina over de War of 1812 onder geschiedenis in Algemene Informatie) vond op 25 juli 1814 op dit landgoed een nachtelijke veldslag plaats die de geschiedenis is ingegaan als de Battle of Lundy’s Lane en de bloedigste slag uit de hele oorlog wordt genoemd. In het Niagara Falls History Museum (tot half 2012 het Lundy’s Lane Historical Museum geheten) aan 5810 Ferry Street kun je hierover van alles zien. Het museum is gevestigd in het voormalige stadhuis van Stamford. Het staat vol spullen die zijn verzameld door mevrouw Ruth Redmond, plaatselijk bekend als de Engel van Lundy’s Lane. Zij was geschiedenisleraar en eigenaar van een deel van het Lundy-land. Ook zijn er displays te zien over de Slag van Chippawa (eveneens een gebeurtenis in de Oorlog van 1812) en over de Ondergrondse Spoorweg die vluchtende slaven vanuit de VS ook in het gebied van het tegenwoordige Niagara Falls bracht (zie daarover de pagina over grotere zelfstandigheid bij geschiedenis onder Algemene Informatie).

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada