Oost-Canada

Swipe

Rond de watervallen

Hier zijn enkele bezienswaardigheden direct aan en bij de watervallen van Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario. Het gaat onder meer om attracties tot onder en achter de Canadese waterval en over het ontstaan ervan in het complex Table Rock Centre, rondvaarten op de Niagara River tot aan de voet van de watervallen, en uitkijktorens op de oever naast het water-fenomeen. Aan de VS-kant, in Niagara Falls New York, zijn ook (zij het veel minder) toeristische activiteiten, maar die vallen buiten het kader van dit deel van de Vakantie Arena-website.

Journey behind the Falls

Uitkijkend op de watervallen, gebouwd op een uitstekende rots, heeft de overheidsinstelling Ontario Parks Commission in het gebouw Table Rock Centre aan 6650 Niagara Parkway een restaurant, een grote souvenirwinkel en een snoepwinkel met een chocoladefontein. Maar interessanter zijn tunnels die vanuit dit complex tot onder en achter de Canadese waterval lopen. Heel vroeger zat in dit gebouw het Niagara Falls Museum, maar dat bestaat niet meer. Table Rock is de naam van een kalkstenen richel die op deze plaats bij de kloof hangt. De tunnels bereik je met een lift. Deze attractie wordt ‘Journey behind the Falls’ genoemd, reis achter de waterval. Je komt uit op een plateau vlak naast de Horseshoe Falls, 45 meter onder straatniveau. Ook zijn er kijkgaten direct achter de waterval. Het is er vochtig met veel plassen water op de grond. Op het plateau word je beslist drijfnat. Bij de toegangsprijs zijn echter plastic regenjassen inbegrepen die de nattigheid terugbrengen tot wat je ook bij een flinke regenbui zou overkomen. Je mag ze als aandenken houden.

Niagara's Fury

Dat Table Rock Centre is in 2008 flink uitgebreid en gerenoveerd. Onder meer is er Niagara's Fury bijgekomen. Dat is een attractie waarin je het ontstaan van de watervallen kunt ervaren. Letterlijk. Je krijgt te maken met water, mist, sneeuw, terugtrekkende gletsjers, aardbevingen en ander spektakel. Dat gebeurt tijdens een zes minuten durende filmische show waarin alle denkbare technologische registers worden opengetrokken om je het natuurgeweld te laten beleven. Je krijgt een plastic jas mee om kleren en zo droog te houden. Vooraf aan dat spektakel wordt in een acht minuten durende animatiefilm getoond hoe de watervallen werden gevormd aan het eind van de vooralsnog laatste ijstijd.

Rondvaartboot Maid of the Mist in Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario (foto Ronald de Lange)Hornblower Cruise

Je kunt de watervallen ook vanaf het water gaan bekijken. Er varen tussen circa eind april en eind oktober twee rondvaartboten op de Niagara River tot vlak bij waar de Horseshoe Falls in de rivier plonst. Tot en met 2013 voeren er vier scheepjes onder de naam Maid of the Mist, genoemd naar Lelawala, de beschermgeest van de watervallen (zie ook de pagina over de legende van Niagara Falls). Nu verzorgt het bedrijf Hornblower Cruises met twee veel grotere vaartuigen (catamarans genaamd Niagara Wonder en Niagara Thunder) rondvaarten. Aan 5920 Niagara Parkway is tegenover Clifton Hill een Plaza met winkels en restaurants, een uitkijkplatform en een toeristenbureautje. Hier zijn ook loketten waar je kaartjes voor de rondvaart kunt kopen, maar die zijn ook bij het toeristenbureau verkrijgbaar. Een lift brengt je naar beneden, naar het dok waar je kunt inschepen. Reken ook hier op een natte ervaring. De passagiers krijgen echter plastic regenjassen aan voor een beetje bescherming tegen de neerplenzende watermassa’s. De vaartocht duurt ongeveer een half uur en op drukke dagen wordt overdag ieder kwartier afgevaren. Er worden nu ook zonsondergangs-, avond- en vuurwerk-cruises gemaakt. Overigens varen twee van de Maid of the Mist-boten ook nog steeds naar de voet van de watervallen, nu echter alleen vanaf een steiger aan de VS-kant van de Niagara River. 

Skylon Tower

Bij de watervallen staan twee uitkijktorens: de Skylon Tower en de Konica Minolta Tower. De Skylon Tower is ruim 236 meter hoog, biedt het hoogste uitkijkpunt op de watervallen, en staat officieel aan 5200 Robinson Street. Je komt boven met één van drie gele liftcabines die langs de buitenkant van de toren omhoog glijden. Op het observatieplatform zijn een souvenirshop en enkele speelwerktuigen. Daaronder zijn restaurants. Je moet voor de lift een kaartje kopen. De toren zelf kun je gratis in. Beneden in de voet is wat ze zelf noemen Niagara’s grootste binnen-amusementspark.

Konica Minolta Tower

De tweede uitkijktoren, de Konica Minolta Tower, staat iets dichter bij de Horseshoe Falls dan de Skylon Tower, aan 6732 Fallsview Boulevard. Hij is echter minder hoog. Op de 25ste etage is een uitkijkplatform, waar vandaan je comfortabel vanachter glas de watervallen kunt bewonderen. Dat is op zo'n 160 meter boven de rand van de watervallen. De ramen zijn speciaal behandeld om ze geschikt te doen zijn om door te fotograferen. In de toren zijn verder een luxe hotel en dito restaurant, en in de voet is een amusementshal. Kaartjes voor de lift naar het uitkijkplatform zijn verkrijgbaar bij de receptie van het hotel.

Lichtshows

Tegen dat het donker wordt, worden grote schijnwerpers ontstoken die de drie watervallen in een lichtzee van wisselende kleuren zetten. Op vrijdag- en zondagavonden tussen half mei en begin september wordt boven de watervallen ook nog vuurwerk afgestoken. In de koude wintermaanden wordt het gebruik van licht nog extra belangrijk. Van de derde week van november tot ongeveer half januari vindt dan het jaarlijkse Winter Festival of Lights plaats met verlichte optochten, openlucht-lasershows, lichtshows op en rond de watervallen, verlichte displays, optredens van bekende artiesten en bands en als afsluiting weer vuurwerk. Het is allemaal gratis te bekijken.

 

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada