Oost-Canada

Swipe

Rondkijken

De watervallen in Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario liggen aan de zuidkant van de stad. De meeste bezienswaardigheden en pretattracties zijn in de directe omgeving daarvan. Alle bezienswaardigheden zijn met de auto te bereiken. Overal zijn ruime parkeerterreinen bij, al moet je daarvoor meestal wel een paar dollar per dag betalen. De pretattracties aan Clifton Hill, Lundy's Lane en Victoria Avenue hebben echter nauwelijks eigen parkeergelegenheden. Daarvoor moet je dus wat verder weg op een parkeerterrein gaan staan, maar daar is lopen toch al het beste. Parkeren bij de Skylon Tower aan Robinson Street of tegenover het Table Rock Centre aan de Niagara Parkway biedt goede uitgangsmogelijkheden voor verdere verkenning van de bezienswaardigheden in de stad.

WeGo-bussen

Je kunt echter ook gebruik maken van het WeGo Bus System. Daarmee worden alle bezienswaardigheden en toeristische gebieden in Niagara Falls en omgeving aangedaan. Het gaat om moderne bussen met informatiesystemen aan boord over attracties, evenementen en het weer. Elke bus is ook toegankelijk voor minder goed ter been zijnde mensen. Voor fietsen is een rek beschikbaar. Je kunt een kaartje kopen waarmee je één of twee dagen zo vaak kunt in- en uitstappen als je wilt. Overigens is dit WeGo-bussysteem pas half 2012 in Niagara Falls in gebruik genomen. Voordien was er de People Mover. Die reed sinds 1985 over de Niagara Parkway (zie hierna) heen en weer. De WeGo-bussen hebben dat overgenomen, maar die doen ook andere delen van de stad aan. Gemiddeld is er om de twintig tot dertig minuten een bus bij een halte, in de winter duurt het echter wat langer dan in de zomer.

Parkway

Langs de Niagara River loopt een pittoreske maar wel drukke weg, de Niagara Parkway. Deze is zo ongeveer de toeristische kransslagader van Niagara Falls en regio. Hij loopt van Fort Erie in het zuiden tot Niagara-on-the-Lake in het noorden. De meeste bezienswaardigheden (exclusief de pretattracties) zijn aan deze weg. Over de Parkway rijdend kom je ook langs tal van wijngaarden, boomgaarden en historische gebouwen. Er zijn wijnproeverijen bij waar je na een rondleiding door gaard en kelders aan de eigen producten kunt nippen. Sir Winston Churchill, minister-president van Groot-Brittannië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, noemde deze route ‘s werelds mooiste zondagmiddagrit. Voor fietsers, inline-skaters en wandelaars loopt de 56 kilometer lange Niagara River Recreation Trail er vlak langs.

Rondleidingen

Uiteraard kun je de meeste bezienswaardigheden ook met een rondleiding bezoeken. Er worden diverse soorten aangeboden, onder meer met excursiebussen, minitaxi’s en authentieke Londense dubbeldeksbussen. Voormalig profwielrenner en Tour-de-France-vedette Steve Bauer en anderen organiseren in de regio fietstochten. Een aardige, maar niet goedkope manier om een goede indruk te krijgen van de watervallen, de stroomversnellingen en alles wat daar omheen zit, is met een rondvlucht vanuit de lucht. Er zijn lokale bedrijven die vliegen met helikopters, een mini-zeppelin en kleine vliegtuigen. Ten noorden van de stad, aan de Niagara Parkway, zijn daarvoor een helihaven en een vliegveld. Informatie bij het Ontario Travel Centre aan 5355 Stanley Avenue (bij de afslag naar snelweg Highway 420),  tel. +1-905-358-3221.

 

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada