Oost-Canada

Swipe

Fort Erie

Vanuit Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario langs de Niagara River naar het zuiden brengt je in Fort Erie. Dat is de naam van een plaats en van een fort. Het wordt een van de toegangspoorten van Canada genoemd. Hier is een brug, de Peace Bridge over de Niagara River naar Buffalo in de VS, die lange tijd het meeste internationale verkeer verwerkte en de slagader van Canada werd genoemd. Tegenwoordig hebben de brug en de tunnel tussen Windsor en Detroit aan de andere kant van de zuidpunt van Ontario die rol.

Old Fort Erie

Het historische Old Fort Erie staat op een militair strategische plek bij de plaats waar de Niagara River uit Lake Erie ontspringt, meer precies aan 350 Lakeshore Road. Het is nu omringd door de groeiende stad, maar de plaats aan en de uitkijk op de rivier zijn onveranderd gebleven. De eerste bouwwerken dateren uit 1764. Het was de eerste militaire vestiging van de Britten op Ontario-gebied. Begin negentiende eeuw begon het fort tekenen van ouderdom en verval te vertonen, mede door de strenge winters in deze regio. Daarom besloten de Britten een nieuw fort te bouwen iets van de rivieroever vandaan. Tijdens de War of 1812 veranderde het diverse keren van bezetter. Zowel Britten als Amerikanen brachten versterkingen en uitbreidingen aan. Tot 1823 hebben de Britten het fort nog in bedrijf gehouden. Toen de dreiging van vijandelijkheden met de Amerikanen definitief verdwenen was, werd het verlaten. De boeren in de omgeving gebruikten de stenen van de ruïnes voor hun boerderijen. Ook St. Paul’s Anglican Church werd met stenen van het fort gebouwd. Deze kerk staat een paar kilometer ten noorden van het fort aan de Niagara Parkway.

Herbouw

Als een werkgelegenheidsproject gedurende de Grote Depressie van de jaren 1930 startten de lokale, provinciale en federale overheden in 1937 met de herbouw van het fort. Op 1 juli 1939 werd het officieel heropend als toeristische attractie. Nu is Old Fort Erie ingericht alsof het Britse leger en de Canadese en Iroquois-strijders zich gereedmaken voor verdediging tegen een Amerikaanse aanval in 1812. Authentiek geklede mensen lopen er rond als militairen en burgerpersoneel die het garnizoen tot leven brengen. Er zijn demonstraties in het afvuren van musketten en kanonnen. In een van de gebouwen is een museum ingericht met displays over het leven van de mensen in de vesting en de opgravingen die leidden tot de herbouw. Het fort is open tussen half mei en eind september.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada