Oost-Canada

Swipe

Hamilton

Op een verhoging aan de zuidwestelijke punt van Lake Ontario in de Canadese provincie Ontario ligt Hamilton. Dat is zo ongeveer de toegangspoort naar de Niagara Peninsula in het zuidoosten van de provincie. Deze grote stad heeft bijna een half miljoen inwoners en wordt wel Canada’s staal-hoofdstad genoemd. Er zijn veel industrieën en andere bedrijvigheden, waarbij tal van ondernemingen van geëmigreerde Nederlanders. Maar het is ook een historische plaats met enkele bezienswaardige musea.

Dundurn Castle

Allereerst is er Dundurn Castle in Dundurn Park aan 610 York Boulevard. Dat is geen kasteel uit de tijd van de ridders, maar door de grootte gingen de inwoners van Hamilton het wel zo noemen. Dundurn is Keltisch en betekent zoiets als fort aan het water. Het betreft een omvangrijke villa met vleugels waarin meer dan veertig zalen en kamers zijn. In het midden is een twee verdiepingen hoge ingang met Griekse zuilen en een topgevel. Op het terrein rondom staan enkele ongewone bijgebouwen. Het ‘kasteel’ is gerestaureerd naar de situatie in 1855, toen de bouwer, sir Allan MacNab, op het hoogtepunt van zijn roem was. Hij was toen eerste minister, advocaat, landeigenaar, bankier en spoorwegmagnaat tegelijk. Dundurn Castle is het hele jaar open, buiten de zomermaanden niet op maandag.

Military Museum

In een van de bijgebouwen van Dundurn Castle zit het Hamilton Military Museum. Met een entreekaartje van het kasteel heb je eveneens toegang tot dit museum, maar je kunt er ook apart in. Er zijn exposities over de Canadese militaire activiteiten vanaf ongeveer 1800 tot de Eerste Wereldoorlog. Het is niet op maandagen open.

Museum of Steam and Technology

In een voormalige waterfabriek uit 1859 aan 900 Woodward Avenue is nu het Hamilton Museum of Steam and Technology ondergebracht. Er staan twee bijna veertien meter hoge, zeventig ton zware stoommachines die destijds werden gebruikt om schoon water naar de huizen in de stad te pompen. Met één daarvan worden iedere dag demonstraties gegeven. Verder zijn er exposities over het gebruik van stoom, zoals bij pompen en treinen. Diverse model-stoomlocomotieven rijden op een spoorbaantje rond. Hoewel stoom een belangrijk thema vormt, zijn er ook andere technologieën te zien uit de tijd dat Canada aan het begin stond van de industriële revolutie. Het museum is op maandagen gesloten.

Canadian Warplane Heritage Museum

Op het plaatselijke vliegveld Hamilton Airport is aan 9280 Airport Road het Canadian Warplane Heritage Museum. Dit houdt zich bezig met vliegtuigen vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot heden. Bovendien zijn er exposities over alles wat met militaire luchtvaart te maken heeft, zoals foto’s, kentekenen, uniformen, medailles en boeken. Je kunt je eigen vliegkunsten testen en je mag in enkele cockpits plaatsnemen om te ervaren hoe dat in het echt gevoeld moet hebben.

Royal Botanical Gardens

Met de entree aan 680 Plains Road West liggen, gedrapeerd rond de zuidwestelijke punt van Lake Ontario, de Royal Botanical Gardens. Deze tuinen beslaan een terrein van bijna elfhonderd hectare aan de rand van de Niagara Escarpment (zie daarover ook de aparte pagina). Dat zorgt voor steile kliffen en diepe valleien. Van ongecultiveerd gebied en enkele eerder in cultuur gebrachte stukken land werden in de eerste helft van de twintigste eeuw deze tuinen gemaakt door Thomas Baker McQuesten. Onder meer is er naar eigen zeggen de grootste collectie seringen van de wereld te zien. Verder zijn er meer dan honderdduizend tulpen, 250.000 irissen en bijna een hectare vol met rozen. Ook zijn er diverse thematuinen. Door het hele gebied loopt circa 32 kilometer aan wandelroutes. Enkele kassen bevatten mediterrane tuinen. In een informatiecentrum kun je van alles te weten komen over wat in deze koninklijke botanische tuinen groeit. Bij het hoofdgebouw Royal Botanical Gardens Centre is de Stedman Exploration Hall waarin wisselende exposities en vaste displays zijn over seizoenen en activiteiten in het tuinencomplex.

Canadian Football Hall of Fame

Liefhebbers van Amerikaans football, bij ons beter bekend als rugby, kunnen hun hart ophalen in de Canadian Football Hall of Fame. Dat is in Hamilton gevestigd aan 58 Jackson Street West. Er zijn afdelingen met een overzicht van de geschiedenis van de sport en je kunt ook zelf diverse onderdelen van deze sport uitproberen. Op video’s kun je zien hoe allerlei rugby-attributen vervaardigd worden. Op zondag, maandag en feestdagen gesloten.

Tim Hortons

Aparte bedrijven noemen we niet zoveel. Maar zoals je ook kunt lezen bij Eten en Drinken onder Algemene Informatie, is de Tim Hortons koffie- en donut-keten iets speciaals in Canada. Voor Hamilton geldt dat in het bijzonder, want hier begon ijshockeyer Tim Horton met zijn onderneming. Aan 64 Ottawa Street opende hij in 1964 zijn eerste coffee shop en die is daar nog steeds. In 1999 onderging het pand een ingrijpende renovatie.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada