Oost-Canada

Swipe

Niagara-on-the-Lake

Waar de Niagara River in Lake Ontario stroomt, ligt Niagara-on-the-Lake in de Canadese provincie Ontario. Deze plaats is eind achttiende en begin negentiende eeuw even de hoofdstad van de Britse kolonie Upper-Canada geweest. Toen de Amerikanen de stad echter tijdens de War of 1812 platbrandden (zie over de War of 1812 ook bij geschiedenis onder Algemene Informatie), werd York (nu Toronto) de nieuwe hoofdstad. Ondanks dat werd Niagara-on-the-Lake toch herbouwd. Het is een fotogenieke plaats met in het centrum negentiende-eeuwse bebouwing, veel groen en goede restaurants. Hoogtepunten hier zijn het jaarlijkse Shaw-toneelfestival en festiviteiten rond de wijnoogst.

Wijnbouw

In de omgeving zitten meer dan 25 wijnbouwbedrijven die prijzen-winnende wijnen produceren. Bijna allemaal verzorgen ze rondleidingen en hebben ze proeverijen. Sommige hebben ook een restaurant met speciale gerechten waar de wijn centraal staat. Niagara-on-the-Lake is een goede startplaats voor de Niagara Wine Route die je door het hele schiereiland voert. Informatie bij Tourism Niagara via tel. +1-905-945-5444.

Theaterfestival

Het Shaw-festival wordt ‘s werelds enige theaterfestival genoemd dat is gewijd aan de werken van George Bernard Shaw en diens tijdgenoten, zoals Agatha Christie en Noel Coward. De toneelstukken gaan dan ook meestal over het begin van de moderne wereld, de eerste helft van de twintigste eeuw. Van begin april tot eind oktober staan hier gemiddeld tien tot twaalf stukken op het programma die vele malen worden uitgevoerd door professionele toneelgezelschappen. Ze worden gebracht in vier theaters: het Festival Theatre, het Court House Theatre, het Royal George Theatre en het Studio Theatre. Informatie over programma's en kaartverkoop via de website van het Shaw Festival.

Fort George

De ligging bij de monding van de Niagara River maakte van Niagara-on-the-Lake natuurlijk een strategisch belangrijke plaats. Daarom verrees ook hier een fort. De Britten bouwden er in 1796 Fort George en dat werd het hoofdkwartier in de strijd tegen de Amerikanen. Tijdens de Oorlog van 1812 ging het een paar keer in andere handen over tot de Amerikanen het bij hun laatste aftocht platbrandden. De Britten bouwden daarna Fort Mississauga en Butler’s Barracks en lieten Fort George voor wat het was. Van Fort Mississauga zijn alleen een stenen toren en wat aarden wallen bewaard gebleven. Die bevinden zich noordelijker aan de monding van de Niagara River op het terrein van de Niagara-on-the-Lake Golf Club. Van Butler’s Barracks, genoemd naar de commandant John Butler, zijn nog wel enkele bouwwerken te zien in een park dat bij Fort George ligt. Daarin is een museum met informatie en displays hierover. Fort George zelf werd als werkgelegenheidsproject tijdens de Grote Depressie van de jaren 1930 gerestaureerd en daarna opengesteld voor het publiek. Er zijn deels ingerichte barakken, officierenkwartieren, munitie-opslagplaatsen, een mess en aarden verdedigingswerken te zien. Medewerkers in historische kostuums brengen het tot leven en geven demonstraties over de tijd kort voor de Oorlog van 1812. Het fort ligt aan het eind van de Niagara Parkway, meer precies aan Queen’s Parade. Het is open van begin april tot eind oktober. Begin december zijn er weekend-openstellingen met kerstactiviteiten.

Apothecary Museum

Interessant is verder het Niagara Apothecary Museum aan 5 Queen Street East, in het centrum van de stad. Dat is een nationaal historisch monument, gewijd aan het maken van medicijnen en het verwerken van geneeskrachtige kruiden. Het museum zit in een pand uit 1869. De apotheek zelf heeft gefunctioneerd van 1820 tot 1964. Het museum is open van half mei tot begin september alleen ‘s middags en dan tot half oktober alleen in de weekends. Toegang is gratis.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada