Oost-Canada

Swipe

Queenston

Even ten noorden van Niagara Falls aan de Niagara River ligt Queenston. Deze plaats wordt het startpunt genoemd van de Niagara Escarpment (Escarpe of Binnentalud van Niagara) en de wandelroute Bruce Trail (zie ook de aparte pagina's daarover). Beide lopen door Ontario naar het noordwesten tot aan Bruce Peninsula en Manitoulin Island tussen Lake Huron en Georgian Bay.

Queenston Heights

De Niagara Escarpment begint in Queenston Heights Park. De betreffende plaats wordt gekenmerkt door een monument van sir Isaac Brock aan 14184 Niagara Parkway. Dat is 56 meter hoog en je kunt het in de zomermaanden beklimmen, maar dat vergt wel enige inspanning; bovenaan is de trap erg smal en steil. Brock was een Brits generaal die hier dodelijk gewond raakte in de Slag van Queenston gedurende de War of 1812, de oorlog tussen de Amerikanen en de Britten/Canadezen van 1812 tot 1814 (zie daarover ook de aparte pagina onder geschiedenis bij de Algemene Informatie). Het park zelf is een herinnering aan deze oorlog.

Laura Secord

Queenston is ook de plaats waar Laura Ingersoll Secord van 1803 tot 1835 heeft gewoond. Zij is een heldin uit de War of 1812. In oktober 1812 was haar huis leeggeplunderd door Amerikaanse invallers. Later hoorde ze VS-commandanten praten over een plan om het hele Niagara-schiereiland te veroveren. In juni 1813 trok ze door dicht struikgewas, wouden en riviertjes dwars door de Amerikaanse linies naar de meer dan dertig kilometer verderop gelegerde Britten om ze te waarschuwen voor die naderende Amerikaanse aanval. De Britten legden daarop samen met inheemse strijders een hinderlaag en wisten de Amerikanen op 24 juni 1813 te verslaan in de Slag van Beaverdams. Laura’s woonhuis staat aan 29 Queenston Street in het historische centrum van Queenston en is nu het historische monument Laura Secord Homestead. Gekostumeerde rondleiders vertellen je verhalen over de avonturen van de heldin. In een aangrenzend pand zijn displays met voorwerpen die zijn opgegraven op het slagveld van juni 1813. Huis en museum zijn in de zomermaanden toegankelijk voor publiek.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada