Oost-Canada

Swipe

Thorold

Op de rand van de Niagara Escarpment waar die wordt doorsneden door het Welland Canal, ligt de plaats Thorold. Die Escarpment loopt door de Niagara Peninsula van de Niagara River noordwestwaarts naar Manitoulin Island in Lake Huron. Het Welland Canal is een kanaal dat twee van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika, Lake Erie en Lake Ontario, met elkaar verbindt. Daardoor kunnen schepen de onbevaarbare watervallen van Niagara Falls omzeilen.

Flight Locks

Bij Thorold zijn de Flight Locks. Dat is een serie sluizen dicht na elkaar in het Welland Canal. Die zorgen ervoor dat schepen de barrière van de escarpe (ander woord voor binnentalud) kunnen overbruggen. Hier beklimmen ze een steile helling om hun reis naar het hart van het Noord-Amerikaanse continent te kunnen voortzetten. Deze Flight Locks worden uniek genoemd, omdat ze boten over een kortere afstand omhoog brengen dan andere soortgelijke sluissystemen op de wereld. Het niveauverschil is hier 42,5 meter. Dat wordt met drie sluizen genomen. Elk is dubbel uitgevoerd, zodat schepen gelijktijdig naar boven en naar beneden kunnen. In verband met vorst tijdens het strengste deel van de winter worden deze sluizen drooggelegd en kunnen vaartuigen enkele maanden niet door het kanaal.

Battle of Beaverdams Park

De oude Welland-kanalen liepen dwars door het centrum van Thorold, langs het Battle of Beaverdams Park. Hier vlakbij vond op 24 juni 1813 een veldslag plaats waarvoor Laura Secord vanuit Queenston de Britten gewaarschuwd had (zie de pagina over Queenston). In het park zijn drie monumenten die aan deze slag herinneren. Bovendien is er een gedenkplaat die de heldenrol van Laura Secord beschrijft en die de overwinning op de Amerikanen hier een keerpunt noemt in de War of 1812. Zie over deze oorlog de aparte pagina bij geschiedenis/koloniaal tijdperk onder Algemene Informatie.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada