Oost-Canada

Swipe

Welland

De Niagara Peninsula in het zuidoosten van de Canadese provincie Ontario wordt doorsneden door het Welland Canal. Dat kanaal verbindt twee van de vijf Grote Meren van Noord-Amerika, Lake Erie en Lake Ontario. Het loopt van Port Colborne aan de noordoever van Lake Erie naar St. Catharines aan de zuidoever van Lake Ontario. Ongeveer halverwege dat kanaal ligt een plaats die ernaar is genoemd, Welland.

Aquaduct

Het Welland Canal kruist hier de Welland River. Met een aquaduct wordt het over de rivier geleid. Bij deze kruising lag het dorp Seven Mile Stake. De bewoners daarvan waren van dit technische wonder zo onder de indruk, dat zij hun woonplaats omdoopten in Aqueduct, een woord dat ook voor aquaduct wordt gebruikt. Gezien het groeiende belang van het kanaal werd dat in 1858 gewijzigd in de Village of Welland. Het oude Welland Canal loopt dwars door de stad. Sinds december 1972 is een omleiding in gebruik, zodat de doorgaande scheepvaart nu buiten het dorp om gaat.

Laatste slag War of 1812

Voor Welland een feit was, raasde eerst nog de Oorlog van 1812-1814 door de Britse koloniën in Noord-Amerika, inclusief Canada en Ontario (zie ook de pagina daarover bij geschiedenis/koloniaal tijdperk onder Algemene Informatie). In oktober van het laatste jaar daarvan trokken Amerikaanse legeronderdelen over het Schiereiland van Niagara. Bij Seven Mile Stake stonden enkele korenmolens van de gebroeders Cooks en daar wilden ze graan en meel weghalen. Voor ze daar op 18 oktober 1814 aankwamen, ontmoetten ze echter Canadese en Britse troepen. Na twee dagen strijd trokken de Amerikanen zich terug. Een dag later staken ze de Niagara River over om niet meer in Canada terug te komen, althans voor vechtende militaire doeleinden. Deze Slag van Cooks Mills was de laatste van de War of 1812. Aan Lyons Creek Road in het oosten van Welland herinnert een eenvoudig stenen monument hieraan.

Muurschilderingen

De geschiedenis en de cultuur van Welland zijn terug te vinden in 29 grote muurschilderingen in de stad, inclusief eentje in het Lincoln Centre. Sommige zijn 25 meter breed en 7 meter hoog. Twee van deze 'murals' zijn gemaakt door de Nederlandse kunstschilder en schrijver Bas de Groot. Deze was in 1988 naar Canada geëmigreerd en woonde in Winger, Ontario, waar hij in april 2001 overleed. Opmerkelijk is de fresco 'Paint by Number Mural' tegen het pand aan 300 Lincoln Street East. Daar hebben circa duizend mensen aan meegeholpen en daarmee wordt het de grootste 'paint by number'-schildering van de wereld genoemd. Bij 'paint by number' worden genummerde vakken ingekleurd. Er is een tour uitgezet langs alle gebouwen waarop deze muurschilderingen zijn aangebracht. Een beschrijving ervan is verkrijgbaar bij de gemeente. Informatie daarover via tel. +1-905-735-1700.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada