Oost-Canada

Swipe

Bancroft

Ten zuiden van het Algonquin Park in de Canadese provincie Ontario ligt het dorp Bancroft. Dit wordt Canada’s mineralen-hoofdstad genoemd. In een straal van zestig kilometer worden hier, naar men zelf zegt, meer verschillende gesteenten, mooi en minder mooi, gevonden dan waar ook in Canada. Deskundigen hebben ruim zestienhonderd soorten beschreven. De precambrische ondergrond hier, behorend tot het Canadian Shield, is gedateerd op tussen 1,1 en 1,8 miljard jaar oud. Hij is het resultaat van vulkanisme, extreme hitte, zeer hoge druk, scheurvorming, omhoog komen van onderlagen en schurende werking van heen en weer schuivende gletsjers. Mineralen en verschillende soorten gesteenten zijn daarvan het gevolg. Zie over dat Canadese schild ook de pagina over het ontstaan van Canada bij geschiedenis onder Algemene Informatie. In Bancroft en omgeving zijn tal van mijnen in bedrijf geweest. Nu komen vooral verzamelaars en geologen, ook van gerenommeerde musea, hier hun collecties aanvullen.

Mineral Museum

Waar je deze mineralen kunt gaan zoeken, kun je te weten komen in het Bancroft Mineral Museum. Dat zit in een voormalig spoorwegstation aan 32 Station Street. Hier zijn meer dan 350 in de regio gevonden gesteenten uitgestald. Ook is er een mijn nagemaakt waarin je kunt zien hoe het delven honderd jaar geleden in zijn werk ging. Het museum is in juli en augustus alle dagen open, daarbuiten op zondag niet. In het kantoor van de plaatselijke Kamer van Koophandel aan 12 Flint Avenue is een klein, representatief deel van de collectie te bekijken.

Oost en Zuid van Algonquin

Bouwsteen

Op weg naar Canada

De Rocky Mountains strekt zich uit van hoog in Canada naar ergens in het midden van de Verenigde Staten. Deze reusachtige bergketen...

v.a. 245.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada