Oost-Canada

Swipe

Golden Lake

Ten westen van Eganville, aan de oostkant van het Algonquin Park in de Canadese provincie Ontario, ligt het reservaat van de Algonquin-mensen van Pikwakanagan. Dat is Algonquin-taal voor Golden Lake, het gouden meer. Het is de naam van zowel een dorp als een meer.

Anishinabe Experience

Hier is aan 1528 Mishomis Inamo de instelling Anishinabe Experience gevestigd, een organisatie die toeristen in contact brengt met het leven en de tradities van het Algonquin-volk. Anishinabe is het Algonquin-woord voor mensen of volk. Uitgangspunt is dat je het meeste leert van ervaring en zelf doen. Hier kun je dan ook meedoen met activiteiten van de Pikwakanagan-mensen. Je kunt er overnachten in een tipi en verhalen horen over hun avonturen en godenwereld. Je maakt kennis met hun eten, taal, geschiedenis en traditionele dansen. Een gids brengt je naar plekken waar demonstraties en instructies worden gegeven over het looien van dierenhuiden, het bakken van bannock, het klaarmaken van wilde rijst, en het maken van dream catchers (dromenvangers, zie ook de pagina over souvenirs onder Algemene Informatie) en mocassins. Onder leiding van een oudheidkundige kun je op archeologisch onderzoek gaan. Je kunt met kanotochten en excursies mee in de omgeving van het Algonquin Park en de omliggende natuurgebieden. En je kunt een wandeling door het dorp maken om te zien hoe de Algonquin-mensen leven, wonen en werken. Informatie via tel. +1-613-625-2519.

Manido Chiman

Behalve voor deze actieve bezigheden kun je in Golden Lake/Pikwakanagan ook naar wat passievere zaken. Zo is er een eigen museum, Manido Chiman, waar exposities zijn over cultuur en afkomst van het Algonquin-volk. Er worden ook demonstaties met inheemse drums en dansen verzorgd. Manido Chiman betekent zoiets als 'de geest van de kano'. Het museum zit in een blokhut aan 1674 Mishomis Inamo.

House of Crafts

In de winkel House of Crafts zijn kunst en handvaardigheidsartikelen van Algonquin-mensen, vooral gemaakt van huiden van elanden en herten. In een aangrenzende werkplaats kun je de kunstenaars en handwerkslieden soms aan het werk zien. Het staat aan 11185 Highway 60, de doorgaande weg door het reservaat.

Anishinabe Midjim

In het restaurant Anishinabe Midjim kun je inheemse gerechten eten, zoals bannock, maïssoep, wilde rijst, bizonburgers en cederthee. Anishinabe Midjim betekent zoiets als 'het voedsel van de mensen'.

Oost en Zuid van Algonquin

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada