Oost-Canada

Swipe

Brampton

Een van de grootste openlucht-waterparken van Canada is, zo zegt men zelf, in Brampton te vinden. Maar in deze plaats zijn ook enkele historische bezienswaardigheden de moeite van een bezoek waard.

Wild Water Kingdom

Dat waterpretpark is Wild Water Kingdom. De toegang daarvan is aan 7855 Finch Avenue West. Op een terrein van ruim veertig hectare zijn zwembaden, golfslagbaden, meer dan twintig waterglijbanen, een rustig kabbelende beek rond een deel van het park voor lui dobberen in grote drijvende banden, twee midgetgolfbanen, botsboten, een videospellenhal, waterfietsen, kano’s en strandvolleybal. Het is alleen in de zomermaanden open.

Peel Museum

Brampton is tegenwoordig een grote stad met meer dan driehonderdduizend inwoners. Tot half jaren 1850 was het echter maar een gehucht. In het Region of Peel Museum in de voormalige plaatselijke gevangenis en rechtbank aan 9 Wellington Street East in hartje stad zijn hierover en over de oorspronkelijke bewoners exposities. Het museum maakt deel uit van een complex waartoe ook behoren een honderd jaar oud Registry Office, de Art Gallery of Peel en de Whitney Gallery.

Bovaird House

Meer historie is te vinden in het Bovaird House op de hoek van 563 Bovaird Drive East en Kennedy Road. Peter Chisholm liet dit rond 1840 bouwen en het wordt nu gezien als een perfect Canadees voorbeeld van een Georgiaans boerenhuis. James Bovaird kocht het in 1929 en fokte er raspaarden. Nu kun je er rondkijken. De kamers zijn ingericht met meubilair en voorwerpen uit de jaren 1850 tot 1920. Onder andere vind je er een keuken met een Dutch oven. Kenmerkend daarvan is dat daarin de gerechten samen in één pot-met-deksel in de open haard worden gekookt. Bovaird House is het enige historische woonhuis in Brampton dat voor het publiek toegankelijk is en wel van half februari tot half december op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag.

Great War Flying Museum

De stad heeft een eigen vliegveldje, zoals heel veel plaatsen in Canada. Dat van Brampton is interessant omdat hier het Great War Flying Museum is gevestigd. In dit luchtvaartmuseum staan replica’s van gevechtsvliegtuigen die tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst hebben gedaan in Europa. Daarbij zijn twee Fokkers, uit de tijd dat die nog in het toenmalige Duitsland werden gebouwd. Alle toestellen zijn luchtwaardig en zijn eigendom van de Ontario Aviation Historical Society. Er worden demonstraties mee gegeven op luchtvaartshows. Het museum is alleen open in de weekenden en op feestdagen tijdens de zomermaanden. Het vliegveld ligt ten noorden van Brampton, vlak bij Cheltenham en Caledon, aan 13691 McLaughlin Road.

Rond Greater Toronto Area

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada