Oost-Canada

Swipe

Uxbridge

De schrijver Lucy Maud Montgomery, bekend van Anne of Green Gables (Anne van het Groene Huis, zie ook de pagina over Cavendish in de Canadese provincie Prince Edward Island), woonde met haar man dominee Ewen Macdonald en kinderen vijftien jaar in Leaskdale, wat nu tot Uxbridge behoord. Meteen na haar huwelijk in Prince Edward Island in 1911 reisde het echtpaar naar hier. Ze bracht hier drie kinderen ter wereld en schreef er elf van haar 22 boeken.

Leaskdale Manse

Haar huis, Leaskdale Manse, is nu een museum. Hoewel nog gewerkt wordt aan restauratie en inrichting naar de tijd dat de Macdonald-familie er woonde, is het van juni tot september open voor bezoek (niet op maandag en dinsdag). Leaskdale ligt ten noorden van Uxbridge. Het huis staat aan 11850 Regional Road 1.

Uxbridge-Scott Museum

In het Uxbridge-Scott Museum aan Quaker Hill (de weg Sixth Concession) is veel te zien over Lucy Maud Montgomery en haar verblijf in Leaskdale Manse. Het is ondergebracht in de voormalige Quaker Hill School uit 1924. Andere exposities gaan over de historie van de regio, de kunstschilder David Milne die hier in de jaren 1940 een atelier heeft gehad, de pianist Glenn Gould wiens ouders en grootouders hier gewoond hebben, de eerste kolonisten van Quaker-families uit de VS en Thomas Foster (zie hierna). Op het terrein rond het museum staan enkele historische gebouwen die van elders in de regio naar hier zijn gehaald. Het museum is open van mei tot oktober.

Foster Mausoleum

Op de begraafplaats van het voormalige Scott Township aan de noordkant van Uxbridge staat een mausoleum van Thomas Foster. Dat is gebouwd met de Taj Mahal in India als voorbeeld. De basisideeën daarvan werden aangepast aan christelijke waarden en zo werd het een Byzantijns-achtig bouwwerk. Het omvat drie familie-crypten. Deze Thomas Foster Memorial Temple kun je in de zomer van binnen bekijken. Thomas Foster was opgegroeid in Scott Township en was onder meer parlementslid en burgemeester van Toronto. Hij maakte fortuin in de handel in onroerend goed.

York-Durham Railway

In de zomermaanden vertrekt vanaf het historische station in Uxbridge een toeristische trein van de York-Durham Heritage Railway. Er wordt een circa 2,5 tot drie uur durende, twintig kilometer lange tocht gemaakt naar Stouffville en weer terug. Een oude, reusachtige diesellocomotief en enkele authentieke wagons sjokken onder andere door de wildernis van de Oak Ridges Moraine. Dat is een bosgebied tussen beide plaatsen. Ook worden grasvelden en wetlands gepasseerd. Vertrek en terugkomst zijn bij het gerestaureerde spoorwegstationnetje aan Railway Street. Er wordt op zondagen gereden van begin juni tot eind oktober en in de rest van het jaar bij speciale gelegenheden. Zie daarover de website van York-Durham Heritage Railway.

Rond Greater Toronto Area

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada