Oost-Canada

Swipe

Almonte

Het dorp Almonte in de Canadese provincie Ontario ten westen van Ottawa werd vroeger het Manchester van Noord-Amerika genoemd. Dat kwam door het grote aantal textielfabrieken dat hier gestaan heeft. Het is nu een gemeenschap van nog geen vijfduizend inwoners aan de oever van Canada’s Mississippi River.

Basketbal-museum

Almonte is ook de geboorteplaats van de uitvinder van het basketbal: de Canadees dr. James Naismith. Hij is hier in 1861 geboren, werd gymnastiekleraar en dominee van de Presbyteriaanse Kerk en combineerde zijn diep religieuze geloof met sportieve activiteiten voor het behoud van een gezonde geest. Toen hij verbonden was aan een scholeninstelling in Springfield in Massachusetts (VS), bedacht hij een nieuwe balsport om zijn leerlingen in de winter met sport binnenshuis bezig te kunnen houden. Dat werd basketbal en dat was in 1891. Hierbij wordt stilgestaan in het Doctor James Naismith Museum. Het is gehuisvest in het voormalige stadhuis aan 14 Bridge Street in het centrum. Er zijn displays over Naismith en over hoogtepunten in de Canadese basketbal-geschiedenis. Ook is er de Canadian Basketball Hall of Fame ondergebracht. In de zomermaanden is het alle dagen geopend, daarbuiten alleen op werkdagen. Het pand zelf dateert uit 1885. Op de eerste verdieping is een concertzaal met een opmerkelijk goede akoestiek. In het museumgebouw is ook het plaatselijke toeristenbureau gevestigd.

Textiel-museum

In het Mississippi Valley Textile Museum aan 3 Rosamond Street East kun je bekijken hoe het met dat Manchester en die textielbedrijven zat. Het zit in een van de gebouwen die zijn overgebleven van de Rosamond Woollen Company, een van die textielindustrieën. Op sommige van de tentoongestelde apparaten worden demonstraties gegeven. Het museum staat naast de Almonte Falls en is open van woensdag tot en met zondag, in de zomermaanden ook op dinsdag.

Mill of Kintail

Honderd jaar oude ruïnes van de Mill of Kintail, een van de oude korenmolens die hier aan de Indian River hebben gestaan, werden in 1930 opgekocht door de beeldhouwer dr. Robert Tait McKenzie en zijn vrouw Ethel, een pianist en dichter. McKenzie is in Almonte geboren in 1867 en was begin twintigste eeuw een bekend kunstenaar. Hij was echter ook een kundig medicus. Bij medisch onderwijs gebruikte hij anatomische beelden die hij zelf maakte. Dat groeide uit tot het vervaardigen van levensgrote beeldhouwwerken die overal ter wereld terechtkwamen. Almonte zelf heeft een oorlogsmonument dat door hem is gemaakt, het beeld De Vrijwilliger. Het staat tegenover het voormalige stadhuis. Robert en Ethel lieten de molen opknappen en er een zomerhuis met atelier van maken. Nu is het een museum en onderdeel van het natuurgebied Mill of Kintail Conservation Area. Het is te vinden aan Regional Road One, even ten noorden van Almonte. Er zijn meer dan zeventig werkstukken van McKenzie te zien en displays over diens leven en werken. Alleen open van half mei tot half oktober.

Herb Garden

Aan 3840 Old Almonte Road is de kruidentuin 'Herb Garden' te vinden. Hier zijn meer dan vijftig tuinen met ruim 250 soorten kruiden. In de zomermaanden worden er demonstraties en presentaties gegeven over het gebruik daarvan voor culinaire, medicinale en decoratieve doeleinden en in thee, cosmetica, massage-oliën en badzouten. Open van begin mei tot eind september, niet op maandagen, in augustus en september alleen van vrijdag tot en met zondag.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada