Oost-Canada

Swipe

Arnprior

De naam komt van land en klooster, in het Gaelisch ‘arn’ en ‘priory’. Archibald McNab en de gebroeders Andrew en George Buchanan noemden het naar het Schotse dorpje waar ze vandaan kwamen. Het gaat om Arnprior aan de Ottawa River ten westen van Ottawa in de Canadese provincie Ontario. In 1825 werd het gesticht door McNab en honderd Schotse families. Nu is het een gemeenschap van ruim 7500 inwoners met een groeiend belang in het toerisme. De Ottawa River werd op 28 juli 2016 door de Canadese overheid verheven tot beschermd nationaal monument.

Arnprior Museum

Het Arnprior & District Museum aan 35 Madawaska Street op de hoek van John Street in het centrum van Arnprior laat dat ontstaan en de groei in diverse displays herleven. Het is gehuisvest in een voormalig post- en douanekantoor uit 1897. Geopend op dinsdagen, in de zomermaanden iedere dag 's middags behalve op zondag.

Downtown

Er zijn hier meer oude gebouwen te bewonderen, vooral aan John Street North, Daniel Street North en Madawaska Street. Veel daarvan zijn nu kantoren, winkels en medische praktijken; enkele luxe villa’s hebben hun woonfunctie behouden. Het toeristenbureau aan 45 Winner’s Circle Drive en de receptie van het stadhuis aan 105 Elgin Street West hebben er een gratis wandelroute met beschrijvingen over.

Gillies Grove

Daar is ook een kosteloze beschrijving van de Gillies Trail verkrijgbaar. Deze voert naar Gillies Grove, naar eigen zeggen een natuurschat van ongekende waarde. Het is een zeldzaam restant van de wouden die tienduizend jaar geleden Ontario bedekten nadat de gletsjers in de vooralsnog laatste ijstijd waren weggetrokken en de Champlain Sea was leeggelopen. Dit gebied lag aan de zuidelijke rand van die binnenzee. Toen de bodem door het wegvallen van de druk van de gletsjers weer omhoog kwam, verdween die. Erosie, natuurlijke ontwikkelingen en houtkap door de Europese kolonisten zorgden voor het verdwijnen van grote hoeveelheden bossen. Hier bij Arnprior is dus een stuk daarvan bewaard gebleven. De waarde van dit gebied werd in de jaren 1930 ingezien door David A. Gillies toen hij stukken land hier overnam van de McLachlin-familie. Hij noemde het ‘The Grove’, het heilige bos. De wandelroute is ruim 3,5 kilometer lang en brengt je ook bij de jachthaven van Arnprior, de Madawaska River en de Ottawa River.

 

Nederland > Limburg > Afferden-Standplaats

Camping Klein Canada

Deze familiecamping ligt aan de rand van Nationaal Park De Maasduinen. Er zijn diverse velden en een apart deel is voorzien van...

v.a. 121.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada