Oost-Canada

Swipe

Maxville

In de oostelijke punt van de Canadese provincie Ontario zijn nogal wat gemeenschappen met een Schotse oorsprong. Je vindt hier dan ook kilts, clans, doedelzakken en highland games.

Glengarry Highland Games

Die Schotse afkomst van veel bewoners heeft in Maxville geleid tot de Glengarry Highland Games. Sinds 1948 vinden die hier plaats in het laatste weekend van juli of het eerste weekend van augustus, van donderdagavond tot en met zaterdagavond. Het wordt de grootste bijeenkomst van clans in Noord-Amerika genoemd en een van de grootste highland games ter wereld, zeker buiten Schotland. Meer dan zestig doedelzak- en drumbands en tweehonderd dansers luisteren dit festival ieder jaar op. Daarnaast treden tien zwaargewicht-sporters aan in een competitie met onder andere stenen keilen, hamers slingeren, paalwerpen en korenschoven gooien. Op vrijdagavond is er een grote taptoe waaraan ook politie- en militaire bands meedoen. Individuele doedelzakspelers en bands strijden om het Noord-Amerikaanse kampioenschap en er zijn tartan-balavonden waar ieder wordt geacht te verschijnen in de officiële kilt van zijn of haar clan. Overigens is Glengarry de naam van de regio waarin Maxville ligt.

Glengarry Museum

Aan Fair Street kun je het hele jaar door kijken naar displays over deze spelen van de Schotse hooglanden, in de Glengarry Sports Hall of Fame. Dat is een museum met herinneringen aan sporthelden en voorwerpen van de Glengarry Highland Games. Het staat op het terrein van de Maxville-kermis en -markt. Hier vinden ook de Highland Games plaats. Deze Hall of Fame is open van half mei tot begin september, ‘s middags behalve maandag tenzij dat een feestdag is.

Glengarry Pioneer Museum

Het plaatsje heeft ook een openluchtmuseum met herinneringen uit de Schotse begintijd: Glengarry Pioneer Museum. Sinds 1962 zijn er acht huizen en werkplaatsen hierheen gebracht en rond de Macintosh's Store uit 1840 gegroepeerd. Deze winkel heeft ook gefungeerd als herberg en postkoetshalte en daarvan is het een en ander terug te zien. Naar eigen zeggen een van de oudste bars van het oosten van Ontario is hier te vinden. Alles wat hier is te zien, is uit half tot eind negentiende eeuw. Het museum is even buiten Maxville richting Dunvegan aan 1645 County Road 30. Het is open van eind mei tot eind september, tot juli en in september alleen in de weekends en op feestdagen, in juli en augustus van dinsdag tot en met zondag.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada