Oost-Canada

Swipe

Perth

In het dorp Perth ten zuiden van Ottawa in de Canadese provincie Ontario zou in 1833 voor zover bekend het laatste pistolenduel met dodelijke afloop van Upper-Canada (het tegenwoordige Ontario) hebben plaatsgevonden. Een gedenkplaat in het Last Duel Park aan de oever van de Tay River geeft de plaats aan. Dat park is bereikbaar vanaf Craig Street.

Perth Museum

De wapens die bij dat duel zijn gebruikt, zijn te zien in het Perth Museum, gehuisvest in het historisch monument Matheson House aan 11 Gore Street East. Bij die schietpartij waren, zo gaat het verhaal, rechtenstudenten betrokken die streden om een meisje. John Wilson doodde toen Robert Lyon en verdedigde daarmee zijn eer. Hij werd wegens moord gearresteerd maar de rechtbank sprak hem vrij omdat de twee eerlijk, respectabel en eerbaar hadden geduelleerd. In het uit circa 1830 daterende Matheson House zijn authentiek ingerichte vertrekken en een etage met displays over de historie van Perth en omgeving.

McMartin House

Perth heeft nog meer monumentale huizen. McMartin House aan 125 Gore Street bijvoorbeeld. Dat is gerestaureerd en ingericht naar de tweede helft van de negentiende eeuw. Het is te bezichtigen op werkdagen in de middaguren. Het McMartin House is in 1830 gebouwd in opdracht van de advocaat Daniel McMartin.

Inge-va House

Aan 66 Craig Street is het Inge-va House. Dat dateert uit 1823 en is gebouwd voor dominee Michael Harris. Het staat niet ver van de plek waar het pistolenduel plaatshad. De dodelijk gewonde Lyon werd hier verzorgd. Ook dit huis is gerestaureerd. Het is ingericht naar de stijl van begin negentiende eeuw.

Silver Queen Mine

Even ten zuidoosten van Perth ligt het Murphys Point Provincial Park. Hier zijn ruïnes te vinden van enkele vroegere gebouwen, zoals een zagerij en boerderijen van kolonisten. Het interessantst is echter de verlaten Silver Queen-micamijn. Mica is een glasachtig mineraal dat zeer grote hitte kan verdragen. Het werd dan ook veel gebruikt als venster voor kachels. Je kunt in deze uit begin twintigste eeuw daterende mijn een rondleiding krijgen. Daarvoor moet je je aanmelden bij het entreegebouw van het park. Eén van zes door het park uitgezette wandelroutes voert je er naar toe. Dit natuurgebied heeft verder zowel open velden als bossen, wetlands, waterplassen en rotspartijen van het Canadian Shield (zie over dat Canadese schild de betreffende pagina bij geschiedenis onder Algemene Informatie). Je kunt er dieren tegenkomen als witstaartherten, bevers, otters, ijsduikers, nertsen, marters, coyotes, boomstekelvarkens, schildpadden, kikkers, padden, diverse soorten slangen waaronder de zeldzame zwarte rattenslang, en vele soorten vogels. De ingang van het park is aan Elm Grove Road, Regional Route 5.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada