Oost-Canada

Swipe

Fort Severn

Ongeveer halverwege het Polar Bear Provincial Park aan de James Bay in het verre noorden van de Canadese provincie Ontario en de punt waar de grens van de Canadese provincie Manitoba de baai Hudson Bay ontmoet, ligt Fort Severn. Dat is de noordelijkste gemeenschap van Ontario: zo’n 850 kilometer ten noorden van Thunder Bay en circa 2225 kilometer ten noordwesten van Toronto.

Bonthandel

De plaats is als nederzetting begonnen in 1685 toen zelfstandige Engelse bonthandelaren er een handelspost bouwden. Archeologen hebben eind jaren 1970 resten gevonden van houten bouwwerken en een omheining daarvan. Ook ontdekten ze bewijzen van handel tussen de Europeanen en de inheemse bevolking. Tussen potscherven van Europese origine waren aardewerk en gereedschappen van steen en van beenderen aangetroffen die aan de 'natives' worden toegeschreven. Fransen overvielen de afgelegen post in 1690 en verwoestten alles wat ze er vonden. Pas in de jaren 1750 arriveerde de Hudson's Bay Company hier en zette er een nieuwe handelspost neer. Tot in de jaren 1990 heeft die hier een vestiging gehad. Toen werd de winkel aan plaatselijke ondernemers overgedaan. Zie over de Hudson's Bay Company ook bij geschiedenis onder Algemene Informatie.

Washaho Cree Nation

Fort Severn is nu uitgegroeid tot een dorp met alle moderne voorzieningen die je tegenwoordig mag verwachten. Sinds 11 januari 1980 heeft het een volwaardige status als inheems reservaat. De circa vierhonderd bewoners zijn Cree-mensen van het Fort Severn First Nation-reservaat, ook wel Washaho Cree Nation genoemd. De plek is alleen per vliegtuig bereikbaar en ligt bij de monding van de Severn River aan de zuidoever van de Hudson Bay. Voor wie van echt avontuur houdt, kan vanuit Timmins of Thunder Bay een reis hier naar toe ondernemen. Het dorp heeft een hotel en de inwoners helpen je graag bij het vervullen van je wensen.

Excursies

Hier zijn voor de kust van de Hudson Bay in het late voorjaar en gedurende de zomer vaak beloega-walvissen te zien. Daar worden per boot fotosafari’s naar toe gemaakt. Aan het eind van de herfst kun je gaan kijken naar zich in de omgeving verzamelende ijsberen die wachten op het dichtvriezen van de baai om dan vanaf ijsschotsen op zeehonden te kunnen jagen. Het gebied trekt verder liefhebbers van de jacht op ganzen.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada