Oost-Canada

Swipe

Meer provinciale parken

In het Verre Noorden van de Canadese provincie Ontario zijn nogal wat kleinere en grote provinciale parken. Hier nog vermelding van enkele daarvan, van west naar oost door dat woeste gebied.

Opasquia Park

In het noordwesten, aan de grens met de Canadese provincie Manitoba, ligt het 4730 vierkante kilometer grote Opasquia Provincial Park. Dat is vooral ingesteld vanwege een honderd meter hoge heuvelrug die door gletsjers is opgeworpen en de oever was van het prehistorische Lake Agassiz. Dit was een gletsjermeer dat circa 13.000 jaar geleden een groot deel van het noorden van Noord-Amerika bedekte tijdens de vooralsnog laatste ijstijd. Onder meer de Canadese prairieprovincies Saskatchewan en Manitoba en het noordwesten van Ontario lagen er onder. Circa 8200 jaar geleden was alle gesmolten gletsjerwater weggestroomd en was het meer nog slechts een reusachtige deuk in het landschap.

Severn River Park

Ten noordoosten van het Opasquia Park ligt het meer Severn Lake. Daaruit ontspringt de Severn River. Van grote stukken van het eerste deel van die rivier is het 83.000 hectare grote Severn River Provincial Park gemaakt. Daarin worden de hier door elkaar voorkomende noordelijke en subpolaire wouden beschermd. Ten oosten daarvan ligt het grote Big Trout Lake en daar aan de oostkant van is het 121.000 hectare grote Fawn River Provincial Park dat om dezelfde reden is ingesteld. Rond deze parken zijn enkele reservaten van inheemse bevolkingsgroepen. Bij de monding van de Severn River aan de baai Hudson Bay ligt Ontario's noordelijkste dorp, het inheemse Fort Severn.

Otoskwin-Attawapiskat River Park

In het hart van het verre noorden van Ontario ligt het Otoskwin-Attawapiskat River Provincial Park. Dat is 825 vierkante kilometer groot en strekt zich uit langs de oevers van de Otoskwin River en de Attawakpiskat River. De eerste stroomt ten westen van het reservaat-dorp Lansdowne House en de Attawapiskat River ten oosten daarvan. In de negentiende eeuw waren deze rivieren belangrijke routes voor de bonthandel. Er zijn echter ook plaatsen gevonden waar oorspronkelijke bewoners al meer dan drieduizend jaar voor Christus verbleven.

Pipestone River Park

Het ruim 97.000 hectare grote Pipestone River Provincial Park ligt eveneens in het hart van Ontario's noorden. Ook dit wordt gevormd door de oevers van een rivier, in dit geval de Pipestone River. Het sluit in het zuiden aan op de Otoskwin River die naar het westen stroomt. In dit park zijn ook wallen van gletsjer-puin en oevers uit de tijd van Lake Agassiz. De noordelijke wouden die zich er op het precambrische Canadian Shield hebben ontwikkeld, huisvesten wild als zwarte beren, wolven, marters, vossen, lynxen en otters. Zie over dat Canadese schild ook bij het ontstaan van Canada onder Algemene Informatie.

Albany River Park

Ten zuiden van het Otoskwin-Attawapiskat-park ligt aan de oevers van de rivier Albany River het 95.000 hectare grote Albany River Provincial Park. Deze rivier was eveneens een belangrijke route voor de bonthandelaren en ook hier vind je overblijfselen uit de vooralsnog laatste ijstijd. Het Albany River-park loopt langs en sluit in het noorden aan op het reusachtige Wabakimi Provincial Park.

Wabakimi Park

Dat Wabakimi Provincial Park heeft een omvang van ruim 892.000 hectare en is daarmee het op het Polar Bear Provincial Park na grootste park in Ontario. Er lopen geen wegen doorheen en er zijn ook geen bosbouwactiviteiten. Het wordt in het zuiden wel doorkruist door een spoor van vrachttreinmaatschappij Canadian National Railway. Dat loopt van het dorp Armstrong aan de oostkant van het park naar het inheemse dorp Allanwater Bridge in het zuidwesten. Het natuurgebied bestaat uit dichte naaldwouden en ontelbaar veel meren. Circa een kwart van de totale oppervlakte bestaat uit blootliggende, oeroude rotsplateaus van het precambrische Canadian Shield. Aan wild zitten er zwarte beren, een kudde van circa driehondered bosland-kariboes, wolven, bevers, otters en lynxen. Amerikaanse zeearenden en visarenden cirkelen boven het water en de uitstekende rotspunten, maar er zijn ook raven, uilen, korhoenders, ijsduikers en tal van andere vogelsoorten. Er zijn enkele plekken waar kampementen opgeslagen mogen worden door jagers, vissers en hikers. De naam van het park is waarschijnlijk afkomstig van de Ojibway-woorden waubishkaugimi en wabishkegin. Het eerste betekent zoiets als 'wild water' en wijst op stroomversnellingen en cascades in de rivieren. Wabishkegin is een woord voor een plaat, doek of oppervlak dat wit is en zou wijzen op het sprankelend heldere water van de meren. De Ojibway-mensen vertoeven al vele eeuwen in deze regio. Er zijn oude kampplaatsen gevonden evenals ceremoniële plekken en inheemse rotsschilderingen op klippen aan meren. Het komt nog wel eens voor dat lieden op trektocht door het park van dergelijke, niet eerder ontdekte plaatsen vinden.

Kesagami Park

Ten slotte het Kesagami Provincial Park, gelegen ten zuidoosten van Moosonee, bij de grens met de Canadese provincie Québec. Dat beslaat een oppervlak van ruim 55.000 hectare en betreft laagland rond het meer Kesagami Lake en langs de Kesagami River naar de James Bay. Ook hier zijn sporen te zien van gletsjer-activiteiten duizenden jaren geleden. Het park zit nog net onder de boomgrens, zodat er flinke wouden te vinden zijn, al zijn de bomen minder hoog en minder florissant dan in zuidelijker streken. Rond het meer bevinden zich groepen bosland-kariboes en overal in het park kun je zwarte beren, elanden en ander wild tegenkomen.

Al deze provinciale parken zijn alleen per watervliegtuig bereikbaar, soms voor doorzettende avonturiers ook per kano over de rivieren. Vanuit de dorpen in de nabije inheemse reservaten worden er vis-, jacht- en kijktochten naar toe gehouden. Het is echter geheel aan ieder individu om zelf de juiste weg daar naar toe uit te vinden.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada