Oost-Canada

Swipe

Moosonee

Ver weg in het noorden van de Canadese provincie Ontario maar toch nog redelijk goed bereikbaar dankzij een treinverbinding: Moosonee. Deze plaats ligt aan de Moose River, niet ver van de monding van deze rivier in de baai James Bay, het zuidoostelijke aanhangsel van de Hudson Bay, een baai met het karakter van een binnenzee. Er gaat geen weg naar toe; je kunt er alleen per vliegtuig, met de trein en over het water komen.

Het circa 3500 inwoners tellende plaatsje ligt aan het eind van de spoorweg en is daarmee het noordelijkste treinstation van Ontario. Dat werd in 1932 in gebruik genomen. Het toeristenseizoen is maar kort: van de tweede helft van juni tot begin september. Dat heeft vooral te maken met de vroeg invallende winter. In september begint het alweer koud te worden met een gemiddelde temperatuur overdag van 9,5 graden Celsius. Sneeuwbuien zijn tegen het eind van die maand niet vreemd. En dan te bedenken dat Moosonee op dezelfde breedte ligt als het zuiden van Nederland, op 51 graden noorderbreedte.

Moosoneek

De plaatsnaam komt van het Cree-woord Moosoneek. Dat betekent zoveel als 'aan de Moose River'. Dat er geen weg loopt naar Moosonee betekent niet dat in dit dorp zelf geen auto's rijden. Die zijn er per trein naar toe gebracht, evenals enkele bussen voor het vervoer van toeristen en schoolkinderen. Zelf rijden de bewoners veel op vierwiel-motoren en 's winters natuurlijk op sneeuwscooters. Er wonen voornamelijk Cree-mensen. Het is echter geen inheems reservaat. De inwoners zijn afkomstig van andere reservaten, zoals Fort Albany, Kashechewan, Attawapiskat, Moose Factory en Peawanuck.

Polar Bear Express

Die treinreis wordt met de Polar Bear Express gemaakt. Deze is van spoorwegmaatschappij Northland Ontario en gaat, als het weer dat toelaat, het hele jaar tussen Cochrane en Moosonee heen en weer. Dat gebeurt op werkdagen, in de zomermaanden ook op zondagen. In de wagons zitten grote ramen waardoor je een goed uitzicht hebt op het langs tuffende landschap; vaak gaat er ook een panoramawagon mee met supergrote ramen. Onderweg passeer je afgelegen gemeenschappen als Fraserdale, Coral Rapids en Moose River, reservaten van inheemse mensen, houthakkerskampen en waterkrachtcentrales. De rit duurt vijf tot zes uur en volgt vanaf Cochrane een oude kanoroute langs de Atibiti River en de Moose River. De trein kreeg de naam Polar Bear Express omdat hij in de richting van de ijsberen rijdt. Die zul je echter hier niet zien. Daarvoor moet je nog een stuk noordelijker. Gedurende de zomermaanden kunnen kano's worden meegenomen. Vanuit Cochrane worden avontuurlijke kano-expedities naar Moosonee gehouden. Het kost ongeveer tien dagen om die afstand varend te overbruggen. Daarna ga je met de trein terug. Informatie over de Polar Bear Express en reserveren via tel. +1-705-272-5338. In Moosonee zijn een paar hotels waar je kunt overnachten, zoals Polar Bear Lodge, The Regular Stop, Moose River Guest House en Lilypad Guest House. Het is aan te raden daar vooraf een kamer te boeken als je een nacht in Moosonee wilt overblijven. Informatie via het toeristenbureau, in het gemeentehuis aan 5 First Street, tel. +1-705-336-2993.

Railcar Museum

Een paar zaken hier zijn het bekijken wel waard. De openingstijden van de bezienswaardigheden sluiten aan bij de aankomst- en vertrektijden van de Polar Bear Express. Aan Atim Road bij First Street vlak bij het station staat het Railcar Museum. Dat zit in een groene treinwagon. Je kunt er exposities bekijken over de geschiedenis en de natuur van deze regio. Open in juli en augustus.

James Bay Education Centre

Aan First Street is het James Bay Education Centre. Dat is een groot stenen schoolgebouw met in de hal een permanente tentoonstelling van Cree-kunst, plaatselijke cultuur en Cree-handvaardigheidsproducten. Te bekijken op werkdagen.

Natural Resources Centre

Het wild en de natuur in deze streek zijn te bekijken in het Ministry of Natural Resources Interpretive Centre, aan Révillion Road langs de oever van Moose River. In een ruimte naast de entreehal is een expositie daarover met video's en displays. Ook de regionale geologische en geografische verschijnselen komen daarin aan de orde. Open in juli en augustus.

Christ the King Cathedral

Aan First Street staat de roomskatholieke kerk Christ the King. Deze wordt hier een kathedraal genoemd. Opvallend zijn zeventien glas-in-loodramen, in 1987 gemaakt door de kunstenaar Detlef Gotzens.  Aan de ontwerpen is bijgedragen door de Mohawk Keena en Desmarais-Robitaille in Montréal (Canadese provincie Québec). Hierin zijn duidelijk herkenbare inheemse mensen afgebeeld in scènes van kerkelijke en bijbelse onderwerpen. Het verder eenvoudige bouwwerk dateert uit 1929.

Excursies

Aan de oever van Révillion Road langs de Moose River zijn aanlegsteigers gebouwd voor rondvaartboten en watertaxi's. Er kunnen onder meer excursies worden gemaakt naar de monding van deze rivier in de James Bay. Er is een goede kans dat je dan beloega’s ziet, witte dolfijnen die tot de walvissen behoren. Ook gaan vaartochten naar het Fossil Island. Op dat eiland zijn fossielen te vinden die drie- tot vierhonderd miljoen jaar oud zijn. Daarvoor worden watertaxi’s gebruikt: grote en stevige gemotoriseerde kano’s en rondvaartboten die met vaak hoge snelheid over de rivier razen. Er gaan zo'n acht à tien mensen in. Met deze bootjes kun je ook naar het hier voor de kust liggende eiland Moose Factory, waar ook enkele historische bezienswaardigheden zijn. Verder houden Cree-gidsen vanuit Moosonee excursies door de Great Muskeg. Dat is een gebied met veenmoerassen tussen beboste wetlands en stukken toendra. Biologen noemen deze laaglanden fascinerend en bijzonder interessant voor een wandeltocht. Inlichtingen bij het toeristenbureau, in het gemeentehuis aan 5 First Street, tel. +1-705-336-2993.

Tidewater Park

Min of meer tussen Moosonee en Moose Factory Island liggen in de Moose River vijf eilandjes die samen het Tidewater Provincial Park vormen. Op het grootste daarvan, Charles Island, is een wandelroute uitgezet, de Riverside Trail. Deze is twee kilometer lang en geeft je middels informatiepanelen wat inzicht in het ontstaan van deze eilanden en de planten en bomen die erop voorkomen. Hoewel het gebied onderdeel is van het Canadian Shield, is de begroeiing hier heel anders dan zuidelijker in Ontario. Er zijn subarctische landschappen. Je bent hier de boomgrens gepasseerd, waardoor bomen niet zo uitbundig meer voorkomen. Diverse soorten subpolaire bessen, wilgen en orchideeën zijn er wel. Zie over het Canadese schild ook de pagina over het ontstaan van Canada onder Algemene Informatie. Op Charles Island is een camping met kampeerplekken die voor het merendeel aan de waterkant zijn. Je hebt er goed zicht op de aanrollende vloed, de wegtrekkende eb en het plaatsje Moosonee aan de overkant van de rivier. In het park zitten zwarte beren, rode eekhoorns, konijnen, muskusratten, korhoenders en uilen, langs de oevers zie je kustvogels. Soms komen witte dolfijnen en zeehonden in de buurt van de eilanden. Een watertaxi vanuit Moosonee kan je op Charles Island afzetten. Het park is open van half juni tot begin september.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada