Oost-Canada

Swipe

Polar Bear Park

Het grootste en noordelijkste park van de Canadese provincie Ontario is het Polar Bear Provincial Park. Dat ligt aan de westelijke oever van de baai (of eigenlijk binnenzee) Hudson Bay, net waar het zuidoostelijke uitstulpsel de James Bay begint. Het is ongerept subpolair gebied met laagliggende toendra’s. De oppervlakte is ruim 2,3 miljoen hectare en dat is iets meer dan de helft van Nederland. Er is geen enkele voorziening voor bezoekers. Toch gaan er ieder jaar mensen heen voor avontuurlijke trektochten door vlak, ongerept natuurgebied. Er lopen geen wegen naar toe en ook niet doorheen. Je kunt er met een watervliegtuig komen vanaf onder andere Timmins, Thunder Bay en Hearst. Vanuit Thunder Bay gaat ook een regelmatige lijndienst met gewone, maar wel kleine vliegtuigen.

Peawanuck

Toegangspoort is het dorp Peawanuck. Dat ligt bij de plaats waar de Winisk River het Polar Bear-park instroomt. Er wonen nauwelijks 250 Cree-mensen van de Weenusk First Nation. Tot 16 mei 1986 hadden die hun dorp Winisk aan dezelfde rivier 45 kilometer dichter bij de Hudson Bay liggen. Op die dag brak een ijsdam door en werd het dorp door overstromingen verwoest. De Weenusk-Cree bouwden een nieuwe nederzetting verder stroomopwaarts op hoger gelegen gebied en noemden die Peawanuck. Dat is een Cree-woord en betekent zoiets als vuursteen. In oude tijden haalden de oorspronkelijke bewoners dat hier vandaan voor gereedschappen en vuuraanmakers. Winisk komt eveneens uit de Cree-taal en verwijst naar bosmarmotten. Het oude Winisk is als een spookstadje leeg achtergelaten.

Excursies

Enkelen van de Cree-mensen houden in de zomermaanden excursies door de wildernis van het Polar Bear Provincial Park. Dat zijn trektochten te voet of met kano’s, maar er zijn ook mogelijkheden om door een vliegtuigje te worden afgezet en later weer te worden opgepikt. De Cree-gidsen brengen je onder andere naar een verlaten radarstation dat in de tijd van de Koude Oorlog deel uitmaakte van een militaire waarschuwingslinie. Daarvan zijn nog wat in elkaar gezakte metalen bouwwerken te zien, evenals enkele olietanks, een paar antennetorens en een aantal radarschotels.

IJsberen

Het park is genoemd naar de hier voorkomende ijsberen. Volgens overheidsinstantie Ontario Parks komen aan het begin van de winter (en dat is hier meestal rond eind oktober/begin november) de grootste groepen van deze witte, vleesetende giganten ter wereld hier bij elkaar. Soms zijn het er meer dan tweehonderd. Ze zijn dan in afwachting van het dichtvriezen van de Hudson Bay en struinen de oevers af op zoek naar bessen en wat verder eetbaar voor ze is. Als er eenmaal voldoende ijs is, gaan ze de baai op en jagen ze vanaf de schotsen op zeehonden. Andere dieren hier zijn zwarte beren, vossen, wolven, bevers, elanden, kariboes, zwermen sneeuwganzen en zo'n driehonderd vogelsoorten waaronder vele eenden. Vlak onder de kust komen walvissen, walrussen en zeehonden.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada