Oost-Canada

Swipe

Fort Frances

Aan het westelijke eind van Rainy Lake bij de plek waar de rivier Rainy River dat meer instroomt in het zuiden van het westen van de Canadese provincie Ontario ligt de plaats Fort Frances. Net als in Thunder Bay kwam men ook hier tot de ontdekking dat een belangrijk stuk geschiedenis verloren was gegaan.

Fort St. Pierre

In 1731 was op deze plek de versterkte bonthandelspost Fort St. Pierre gebouwd. Na een bezoek van de hoogste baas van de Hudson’s Bay Company en zijn vrouw lady Frances in 1830 werd die omgedoopt in Fort Frances. Zie over de Hudson's Bay Company ook bij geschiedenis onder Algemene Informatie. Rond deze handelspost groeide een plaats met diezelfde naam. Na het vertrek van de bonthandelaren werden de bouwwerken nog door militairen en voor andere doeleinden gebruikt. Uiteindelijk raakte het echter in verval en werd het gesloopt. Die fout werd in 1960 hersteld met het nabouwen van het fort in Pither’s Point Park. Het is in de zomermaanden te bekijken. Er zijn exposities over het begin van de bonthandel en de inheemse bevolking.

Pither's Point Park

Dit park herbergt nog twee andere bezienswaardige zaken: de Lookout Tower en de sleepboot Hallett. De eerste is een voormalige radartoren. Boven heb je een panorama op de Rainy River-regio. Aan de voet is een museum ingericht waarin exposities te bekijken zijn over het leven aan deze rivier, de ontwikkelingen van het toerisme alhier en de vroegere taken van deze toren. De Hallett is een boot die tussen 1941 en 1974 werd gebruikt voor het slepen van drijvende velden van boomstammen. Pither’s Point Park ligt aan de oostkant van Fort Frances en is genoemd naar Robert Pither. Die woonde destijds op het terrein waar nu het park is, en was onder meer lokaal manager van de Hudson's Bay Company.

Fort Frances Museum

De replica van Fort St. Pierre/Fort Frances, de Lookout Tower en de sleepboot Hallett worden beheerd door het Fort Frances Museum and Cultural Centre. Zelf zit dat in een van de oudste bouwwerken van de stad, een schoolgebouw uit 1898 aan 259 Scott Street in het hart van het winkelgebied Voyageur’s Village. Je kunt hier exposities bekijken over de historie van Fort Frances, teruggaand tot voor de tijd dat de Europese bonthandelaren en kolonisten hier waren gearriveerd. Ook de industriële ontwikkeling komt aan bod en er zijn tentoonstellingen van plaatselijke artiesten en handwerkslieden. In de winter gesloten op maandag.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada