Oost-Canada

Swipe

Ignace

Ten westen van de grote stad Thunder Bay in het westen van de Canadese provincie Ontario splitst de gecombineerde transcontinentale weg Trans-Canada Highway 11/17. Rechts aanhoudend gaat Highway 17 naar onder meer Upsala, English River, Ignace, Dryden en Kenora. De 90-graden-tijdzone-grens loopt langs de westkant van het reusachtige, vooral bij jagers populaire Wabakimi-park. Met het naar het westen passeren daarvan komen we in de Central Standard Time. Ten zuidwesten van dat beschermde natuurreservaat ligt aan Highway 17 bij de afslag naar weg Highway 599 het plaatsje Ignace. En dat heeft enkele aardige toeristische trekkers.

White Otter Castle

Dit nog geen achttienhonderd inwoners tellende dorp is vooral bekend van het White Otter Castle aan de oever van White Otter Lake. Dat is een van de meren in het Turtle River Provincial Park aan Highway 622 ten zuiden van Ignace. White Otter Castle is geen echt kasteel maar een grote blokhut van drie verdiepingen hoog met een toren van vier etages, veranda’s, gevelversieringen en maar liefst dertig ramen. Voor een boomstammen-woning is dat een ongekende omvang. Het geval is gebouwd door de zonderlinge kluizenaar, grondspeculant, goudzoeker, visser en zelfvoorziener Jimmy McQuat. Die leefde van 1855 tot 1918. In dat laatste jaar verdronk hij in 'zijn' White Otter Lake. Pas een half jaar daarna werd zijn lichaam door boswachters gevonden en werd hij begraven in een tombe naast zijn kasteel. De provinciale overheid kreeg het kasteel in 1954 in bezit en coördineerde een restauratie. Het wordt nu door vrijwilligers onderhouden. Je kunt er alleen per boot, watervliegtuig, all-terrain-vehicle of sneeuwscooter komen. Vanuit Ignace worden er excursies naar toe gehouden. Die gaan meestal ook naar ruïnes van een houthakkerskamp even ten noorden van McQuats kasteel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dat gebruikt als kampement voor krijgsgevangenen.

Pictographs

Vanuit Ignace worden ook tochten georganiseerd naar rotstekeningen en archeologische vindplaatsen in de omgeving. De oorspronkelijke bewoners van Canada kwamen duizenden jaren geleden al in dit gebied. Zij maakten tekeningen op de rotswanden langs de meren. Vele van die pictographs zijn nog te zien, al moet je daarvoor wel het water op. Ze zijn te vinden aan de oevers van onder andere Eltrut Lake, Turtle River, Pekagoning Lake, Twining Lake, Moberley Lake, Harmon Lake, Indian Lake, Mameigwess Lake, English River, Gulliver River, Barrel Lake en Sturgeon Lake. Archeologische vondsten zijn op meer dan driehonderd plaatsen gedaan. Sommige van de gevonden voorwerpen worden op meer dan tienduizend jaar oud geschat. Informatie over deze excursies kun je krijgen in het Ignace Heritage Centre annex toeristenbureau aan de door het dorp lopende Highway 17 West, hier 34 Main Street geheten.

Wildernis-corridor

Highway 599 is een bijna driehonderd kilometer lange weg die een wildernis-corridor wordt genoemd. Het eindpunt ligt in Central Patricia bij Pickle Lake ten noorden van het Wabakimi-natuurreservaat. Geen andere geasfalteerde weg in Ontario voert je zo ver naar het noorden de woeste binnenlanden van deze provincie in. En als je geen probleem hebt met het rijden over een onverharde weg, dan kun je vanaf Central Patricia zelfs nog doorrijden tot ten noorden van Windigo Lake, niet ver van de 53ste breedtegraad. Deze is echter voornamelijk bedoeld voor vrachtwagens die boomstammen afvoeren en die materialen voor mijnen aanvoeren. Hij wordt dan ook door de betreffende bedrijven zelf onderhouden. Over Highway 599 kom je langs tal van kleine en grote meren, lodges, motels en vakantiehutten voor vissers en andere toeristen. Zowel in Ignace als in dorpen die je onderweg tegenkomt, zijn touroperators die jachtpartijen en ecologische excursies verzorgen.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada