Oost-Canada

Swipe

Kenora

Dankzij het reusachtige Lake of the Woods en de gigantische snoekachtige maskulonges die daarin zitten, is Kenora in Ontario een populaire toeristische bestemming geworden. 's Zomers is het toerisme hier zelfs de grootste werkgever. Vooral Amerikanen weten dit gebied te vinden.

Keewatin-Norman-Rat Portage

Kenora heette eerst Rat Portage. In 1836 werd in deze regio door de Hudson's Bay Company aan de Winnipeg River een bonthandelspost neergezet (zie over de Hudson's Bay Company ook bij geschiedenis onder Algemene Informatie). Deze werd Rat Portage genoemd, verwijzend naar de inheemse naam voor het gebied Waushushk Onigum, hetgeen zoiets betekent als 'draagpad naar het land van de muskusrat'. De handelspost werd in 1861 naar de oever van het Lake of the Woods verplaatst, naar waar nu Kenora is, maar behield zijn naam. Na de komst van een spoorweg in 1888 ontstond er een nederzetting omheen. Het verhaal gaat dat de meelfabriek Maple Leaf Flour Company zich in 1905 hier wilde vestigen voor verwerking van graan dat met de trein vanaf de prairies in Manitoba zou worden aangevoerd. Men wilde echter niet het woord rat op de meelzakken hebben. De inwoners hadden ook al eens gewezen op die onvriendelijke naam. Daarom werd besloten een nieuwe naam voor het plaatsje te kiezen. Van drie gemeenschappen, Keewatin, Norman en Rat Portage, werden de eerste twee letters genomen en achter elkaar gezet: Ke-No-Ra. Keewatin zit aan de westkant van Kenora vast, Norman was een aangrenzend dorp dat ook onderdeel werd van de stad. Waushushk Onigum bestaat trouwens nog steeds. Dat is een inheems Ojibway-reservaat ten zuiden van Kenora.

Lake of the Woods

Kenora bevindt zich aan de noordoever van het Lake of the Woods. Dat meer ligt in het zuiden van het uiterste westen van Ontario en behoort tot de grootste waterplassen in de provincie. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 607.000 hectare, waarvan twee derde in Ontario ligt, de rest in de Canadese provincie Manitoba en de Amerikaanse staat Minnesota. Het wateroppervlak is bijna 380.000 hectare groot. Het verschil zit in 14.452 eilanden die er in voorkomen, bedekt met dichte wouden maar ook alleen maar kale rotsen. Het is het restant van het immens grote vroegere gletsjermeer Lake Agassiz. De bodem is precambrisch gesteente van het Canadian Shield (zie over dat Canadese schild ook de pagina over het ontstaan van Canada bij geschiedenis onder Algemene Informatie). De naam 'Lake of the Woods', meer van de bossen, zou naar die beboste eilanden herleid kunnen worden. Het meer werd door de inheemse bewoners Minestic genoemd, zoiets als 'meer van de eilanden'. Naar het schijnt hoorden de Franse ontdekkingsreizigers die hier in de zeventiende eeuw kwamen, dat verkeerd. Zij dachten dat ze spraken over Mistec en dat was een woord voor 'meer van de bossen'. Vandaar dat de Fransen het Lac du Bois noemden, later gewijzigd in Lake of the Woods. Op veel eilanden en aan de oevers zijn campings, vakantiehuisjes en lodges. Een groot aantal daarvan is alleen per boot of watervliegtuig te bereiken. Op diverse plaatsen zijn op de rotsen langs de oevers oude inheemse schilderingen te zien, met name aan de baai Sabaskong Bay.

Lake of the Woods Park

Op een aantal eilanden in de zuidoosthoek van het meer plus een stukje aangrenzend vasteland aan de Ontario-kant is het Lake of the Woods Provincial Park. Grootste trekpleisters hiervan zijn zo’n vijftienduizend Amerikaanse witte pelikanen die enkele afgelegen eilanden in bezit hebben genomen. Dit park ligt in een overgangsgebied waar drie natuurlijke milieus samenkomen: het noorden, het zuiden en de prairies. Daardoor zijn er in de bossen nogal wat verschillende soorten bomen en struiken door elkaar en komt er wild voor dat eigenlijk op heel andere plaatsen thuishoort, met name diverse vogelsoorten.

Husky the Muskie

De maskulonge (ook bekend als Amerikaanse snoek) die in het Lake of the Woods zit, wordt hier muskie genoemd. Het is een snoekachtige vis die tot meer dan twee meter groot kan worden en tot 45 kilogram zwaar. Het is een zeer krachtig dier. Gezegd wordt dat het de vis van de tienduizend pogingen is. Het is niet makkelijk er eentje aan de haak te slaan en nog moeilijker die dan de boot in te krijgen. De muskie is ook het beeldmerk van Kenora. In het McLeod Park aan de boulevard langs het Lake of the Woods staat Husky the Muskie. Dat is een standbeeld van deze vis en een symbool van de visrijkdom en van de record-formaten die hier gevangen worden. Het is ruim twaalf meter hoog en weegt zo'n 2500 kilogram.

Lake of the Woods Museum

In het Lake of the Woods Museum in het Memorial Park aan 300 Main Street South kun je hierover exposities bekijken. Die gaan ook over de historie rond en de ontwikkelingen op het meer. Daarbij komt ook goud aan de orde. Eind negentiende en eerste helft twintigste eeuw zijn hier diverse goudmijnen in bedrijf geweest. Nu zijn die er niet meer, maar wel wordt nog steeds gezocht naar nieuwe goudaders. Het museum is in juli en augustus iedere dag open, daarbuiten niet op zondag en maandag.

Mather-Walls House

In 1857 was John Mather vanuit Schotland naar hier gekomen voor het opzetten van een houtverwerkingsbedrijf. Hij stichtte de Keewatin Lumbering and Manufacturing Company en verwierf de rechten voor het kappen van bomen aan een groot deel van het Lake of the Woods. Later ging hij ook graan malen. In 1889 liet hij woonhuizen bouwen voor zijn zoon David en twee medewerkers. Dat van David is nu een van de oudste woningen in deze regio en het best bewaard gebleven. Het staat als het Mather-Walls House aan 116 Ottawa Street. In 1906 kocht John Walls, een voorman in de fabrieken van de familie Mather, het huis. Nu is het eigendom van de Ontario Heritage Foundation. Die heeft het gerestaureerd. Het biedt nu onderdak aan de Lake of the Woods Historical Society en is ingericht met meubilair uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Je kunt er exposities zien over de Mather- en Walls-families en hun invloed op de ontwikkelingen in deze regio. Geopend van begin mei tot begin september.

Rondvluchten en -vaarten

Vanuit veel lodges maar ook vanuit Kenora zelf worden per watervliegtuig excursies en expedities gemaakt om te vissen of te jagen op afgelegen plekken in het meer, in de omgeving en in de noordelijke wildernis. Met vergunning en in de toegestane jaargetijden wordt gejaagd op beren en elanden. Op jacht gaan met fototoestel en videocamera is echter sterk in populariteit gestegen en dat kan het hele jaar door worden gedaan. Vanaf een aanlegsteiger aan de boulevard van Kenora vertrekt de cruiseboot M.S. Kenora voor rondvaarten over het meer. Deze duren twee tot 2,5 uur. In het zomerseizoen zijn er ‘s middags twee afvaarten en ‘s avonds één. Die laatste is een diner-cruise die, als het weer meewerkt, een fraaie zonsondergang biedt. De lucht wordt dan opvallend fel gekleurd door weerkaatsing van de ondergaande zon in de prairies verder naar het westen.

Noorderlicht

Een bijzonder uitstapje vanuit Kenora is naar het noorderlicht, Aurora Borealis, de gordijnen van grillige kleuren die aan de hemel verschijnen door botsing van elektrisch geladen deeltjes van de zonnewind met het magnetisch veld rond de Aarde. Je kunt het echter niet zomaar met een knop op vaste tijden aanzetten. Verschijnen ervan is afhankelijk van de intensiteit van de zonnewind. Van half zomer tot eind winter zijn daarvoor de beste tijden, hoewel dit fenomeen het hele jaar door kan voorkomen. Informatie bij het bureau voor toerisme via tel. +1-807-467-4637.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada