Oost-Canada

Swipe

Rainy River

De langste straat van de wereld is naar verluidt Yonge Street in Ontario. Deze loopt van Toronto in het zuidoosten naar Rainy River in het uiterste westen. Of andersom natuurlijk als je in Rainy River begint. Deze bijna negentienhonderd kilometer lange weg gaat via Highway 11. Bij Toronto kun je lezen hoe dat allemaal met Yonge Street zat.

Rainy River zelf is een gemeenschap van ongeveer duizend inwoners, vlak bij het reusachtige meer Lake of the Woods gelegen en aan de grens met de Amerikaanse staat Minnesota. Yonge Street loopt er dwars doorheen. Midden in het centrum is een straatnaambord te vinden dat een geliefd object is om naast te gaan staan voor een fotootje.

Railroad Museum

Het dorp is in de negentiende eeuw begonnen als bonthandelspost. Later groeide die uit tot een houthakkersgemeenschap. De spoorwegen brachten daarin echter grote verandering. In de jaren 1890 kwam hier de Ontario & Rainy River Railway die voor verbindingen zorgde tussen Rainy River en Thunder Bay. Nog altijd is deze lijn in gebruik, zij het nu als onderdeel van spoorwegmaatschappij Canadian National Railway (CNR). Het is nu een belangrijk transportcentrum met CNR als de belangrijkste werkgever van het dorp. Vanuit het westen worden graan, olie en hout aangevoerd en van hier naar het oosten en zuiden verder vervoerd. Van die oude stoomtreintijden is nog wat te proeven in het Railroad 4008 Heritage Museum. Dat staat bij het oude spoorwegstation aan Fourth Street, naast het toeristenbureau. Dat '4008' komt van het nummer van stoomlocomotief Steam Engine 4008 die hier onder een afdak voorgoed staat geparkeerd. In een wagon zijn displays te bekijken met spoorweg-attributen. Hier is ook het gemeentekantoor met een standbeeld van de bever Rainy River Bob ervoor.

Bizons

De bosbouw van destijds heeft rond het plaatsje veel agrarische activiteiten mogelijk gemaakt. Opvallend is dat hier (ook) wat exotischer dieren gefokt worden. Aan River Road en Worthington Road, beide ten noorden van Rainy River, zijn boerderijen met kuddes bizons (heten hier buffalo) te zien. En aan Highway 600, eveneens aan de noordkant van het dorp, wordt een kudde wapitiherten (heten hier elk) gehouden. Daar fokken ze deze dieren om hun geweien. Het fluweel daarvan wordt gebruikt in gezondsproducten.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada