Oost-Canada

Swipe

Red Lake

In Vermilion Bay aan de transcontinentale weg Trans-Canada Highway 17 is het beginpunt van Highway 105 naar het noorden. Dat is, zoals vaker gebeurt in het afgelegen westen en noorden van Ontario, een eindigende weg de woeste wildernis in. Het eindpunt is Red Lake.

Hoofdstad der zeearenden

Onderweg naar Red Lake passeer je het dorp Ear Falls. Dat wordt de Noord-Amerikaanse hoofdstad van de Amerikaanse zeearend genoemd. Wetenschappers hebben deze bijnaam gegeven omdat hier veel onderzoek naar ze is gedaan. Het aantal hier nestelende vogels is niet eens zo groot. Je zult ze bijna zeker hoog in de lucht zien zweven of zien landen boven in een boom.

Hoofdstad der watervliegtuigen

Eenmaal in het dorp Red Lake gearriveerd, is de kans groot dat je het geronk van opstijgende en/of landende vliegtuigen hoort. Direct achter het centrum is namelijk het 'vliegveld'. Dat is in Howey Bay, een baai van het meer Red Lake en het gaat om watervliegtuigen. Er zijn hier veel van die floatplanes of bush planes gestationeerd, zowel voor verbindingen met afgelegen nederzettingen, mijnen en bosbouwlocaties als voor reddingsoperaties en bluswerkzaamheden. Vaak gaat het daarbij om Noorduyn  Norseman-vliegtuigen. Red Lake wordt de Norseman-hoofdstad van de wereld genoemd. Aan de tegenwoordige watervliegtuigen ligt een ontwerp ten grondslag van een geëmigreerd Nederlander: Bob Noorduyn. Die was in 1893 in Nijmegen geboren en begon zijn carrière als vliegtuigbouwer bij Fokker. In de jaren 1930 kwam hij in Montréal (provincie Québec) terecht en begon hij kleine vliegtuigen te bouwen voor vervoer naar afgelegen plaatsen in de binnenlanden van Canada. Het vliegtuigje werd Norseman genoemd, meestal ook nog met de naam van de bouwer/ontwerper ervoor: Noorduyn Norseman dus. Dat Red Lake de functie van centrale watervliegtuig-luchthaven kreeg, werd onder meer veroorzaakt door de vondst van goud in de omgeving. Voor de bevoorrading, het transport van materialen en het vervoer van mensen werden al snel vliegtuigjes ingezet. Volgens sommigen was de baai van Red Lake tegen het begin van de Tweede Wereldoorlog zelfs de drukste luchthaven van de wereld. Meer dan honderd starts en landingen werden er per dag uitgevoerd. De Noorduyn Norseman verwierf zich daarbij een reputatie als betrouwbaar en een hard werker. Tot op de dag van vandaag wordt hier met Norseman-modellen gevlogen. Je kunt deze toestellen in de baai zien opstijgen en landen. Ieder jaar in de tweede helft van juli wordt het Norseman Festival gehouden met onder andere demonstratie- en rondvluchten. Het wordt ‘s werelds grootste bijeenkomst van luchtwaardige Norseman-toestellen genoemd.

Excursies

Je kunt vanuit Red Lake excursies maken naar het noorden en westen, zowel per kano als per watervliegtuig. In het dorp zijn enkele touroperators die zich daarmee bezighouden. Het plaatselijke toeristenbureau kan je verder helpen. Dat is gevestigd aan 137 Howey Street.

Heritage Centre

Aan 51A Highway 105 is het Red Lake Heritage Centre gevestigd. Dat is een museum met exposities over de oorspronkelijke bewoners, de eerste kolonisten en wat verder te melden is over de historie van de regio. Ook over de bonthandel, de vondst van goud en de watervliegtuigen zijn displays te bekijken. Het is het hele jaar open, behalve op zondagen en in de winter ook niet op zaterdagen.

Woodland Caribou Park

Tot de populaire tochten vanuit Red Lake behoort eentje naar het immense Woodland Caribou Provincial Park. Dat is 450.000 hectare groot, ligt dertig kilometer naar het westen en loopt tot aan de grens met de provincie Manitoba. Er zijn geen wegen en paden, zelfs geen verharde weg naar de ingang, wel enkele zandpaden. Niettemin zijn er voor avontuurlijke rugzak-toeristen zo’n duizend plekken geschikt gemaakt voor het opzetten van een tentje. Ook zijn er enkele lodges en kampementen waar vooral vis- en jaag-liefhebbers naar toe gevlogen worden. De naam van het park komt van de bosland-kariboes die hier in grote kuddes doorheen trekken. Aan de oevers van de rivieren, beken en meren zijn oeroude Ojibway-rotsschilderingen te zien, vooral langs de Gammon River en de Bloodvein River. Voor verblijf in dit park is wel een 'permit' nodig. Die is te koop in het Red Lake Heritage Centre (zie hiervoor).

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada