Oost-Canada

Swipe

Sioux Narrows

Highway 71 gaat vanuit Kenora langs de oostoevers van het reusachtige meer Lake of the Woods, zuidwaarts naar Sioux Narrows. Op een aantal plaatsen steek je via bruggen baaien van dat meer over en dat biedt fraaie uitzichten. Highway 71 vormt de verbinding tussen de twee takken van de transcontinentale weg Trans-Canada Highway 17 en 11.

Inheemse veldslag

Een inheemse legende verhaalt van een veldslag half achttiende eeuw tussen een alliantie van Ojibway- en Cree-mensen en Sioux-strijders. Deze zou bij wat nu Sioux Narrows is, hebben plaats gehad in een nauwe doorgang tussen Long Point Island in het oosten van het Lake of the Woods en het vasteland, een verbindende vaarweg tussen Whitefish Bay en Regina Bay. De Sioux leefden in wat nu Minnesota in de VS is en trokken nogal eens op rooftocht naar het noorden. Zij overvielen hier de dorpen van Ojibway- en Cree-mensen. Op een avond waren de Sioux weer in hun oorlogskano's op weg naar de Ojibway- en Cree-kampementen. Vlak voor de nauwe passage gingen ze aan land om de nacht door te brengen. De Cree- en Ojibway-mensen hadden ze weer zien aankomen en hadden nu eens genoeg van hun roofpartijen. Terwijl de Sioux sliepen, verstopten de Ojibway en Cree zich tussen de rotsen, in spleten en in holen langs de doorgang. Bij het krieken van de dag de volgende morgen trokken de Sioux weer verder, de nauwe doorgang in. Daar werden ze ontvangen met een regen van pijlen. Er kwam een stortbui van stenen achteraan die gaten sloegen in het dunne schors van hun kano's. Die zonken meteen. De Sioux probeerden naar de oevers te komen, maar daar werden ze opgewacht door Cree- en Ojibway-strijders met messen en tomahawks (strijdbijlen). Geen Sioux kwam er levend vandaan. Tot vele jaren daarna hadden de Cree en Ojibway geen last meer van de strijdzuchtige Sioux. Ter herinnering aan hun overwinning noemden ze de smalle vaarweg in het vervolg Sioux Narrows. Je kunt de plek van dat slagveld zien vanaf Highway 71 waar die de Sioux Narrows-doorgang oversteekt. Het is ter hoogte van het dorp Sioux Narrows.

Bonthandelspost

Sioux Narrows is gegroeid rond een handelspost die hier in 1804 was neergezet door de North West Company. In 1821 werd die overgenomen door concurrent de Hudson's Bay Company tot deze er in de jaren 1880 afstand van deed. Zie over de Hudson's Bay Company bij geschiedenis onder Algemene Informatie. Particulieren hebben hier daarna nog tot in de jaren 1930 bonthandel gedreven. Begin twintigste eeuw kwam er groei door de vondst van goud. Tot 1942 zijn enkele mijnschachten gegraven en werden ertslagen met kwarts en goud naar boven gehaald. Toen was het niet lonend meer en werden de mijnen gesloten. Van enige goudproductie is hier nu geen sprake meer. De mijnen staan onder water. Tegenwoordig zorgen de bosbouwindustrie en het toerisme voor de werkgelegenheid en heeft het plaatsje weer echt dorpse formaten. Er zijn enkele souvenir- en cadeauwinkels die mensen uit de wijde omgeving trekken; men moet het vooral hebben van vakantieparken en campings. Ook worden er 'drijvende vakantiehuisjes' verhuurd, floating lodges, waarmee je het Lake of the Woods op kunt gaan. 

Sioux Narrows Park

Even buiten het dorp is op een van de vele eilanden in het meer Lake of the Woods het Sioux Narrows Provincial Park. Hier kun je wat sporen zien van de tijd dat hier het gletsjermeer Lake Agassiz was. In de rotsen zijn littekens achtergebleven en grote rotsblokken liggen her en der verspreid, achtergelaten door de gigantische ijsvelden. Het gletsjermeer heeft ook gezorgd voor een vruchtbare bodem. In dit park zijn daarvan wouden met esdoorns, espen, berken, balsembomen, dennenbomen en ceders het resultaat plus tal van wilde bloemen, mossen, klimop-planten, bessenstruiken, hazelnoten, kersen en wilde aardbeien. Chipmunks, eekhoorns en hazen kun je hier bijna zeker tegenkomen. Er zitten echter ook witstaartherten, zwarte beren, visarenden, Amerikaanse zeearenden, aalscholvers, ijsduikers, blauwe reigers, witte pelikanen en diverse spechtensoorten. Het park strekt zich uit tot aan de oevers van het Lake of the Woods. Langs een deel daarvan zijn enkele tientallen kampeerplaatsen gecreëerd, allemaal voorzien van een picknicktafel, een vuurplaats en een parkeerplek. Ook in de wouden zelf zijn enige tientallen kampeerplaatsen aangelegd. Een wandelroute van twee kilometer begint aan het strand van het park en loopt door bossen en over rotsplateaus in de buurt van de waterkant. In het park zijn oeroude inheemse rotsschilderingen, maar daar kun je alleen komen door tien minuten met een bootje te varen. Ze zijn met rode oker gemaakt en stellen onder andere geesten, dieren en minder herkenbare figuren voor. Kajaks en kano's zijn in het park te huur. Open van begin mei tot eind september. Plek reserveren via tel. +1-807-226-5223.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada