Oost-Canada

Swipe

Stratton

In 1970 werd Kay-Nah-Chi-Wah-Nung tot Canadees nationaal historisch monument uitgeroepen. Het is de Ojibway-naam voor een serie grafheuvels van ongewoon grote spirituele, culturele en historische betekenis voor de oorspronkelijke bewoners. Kay-Nah-Chi-Wah-Nung betekent ‘plaats van de lange stroomversnellingen’, verwijzend naar de tamelijk woeste stromingen in de hier passerende Rainy River. De heuvels behoren tot het reservaat van de Rainy River First Nation. Dat ligt ten zuiden van het dorpje Stratton in de Canadese provincie Ontario, halverwege de plaatsen Rainy River en Fort Frances. Volgens de historici is hier sprake van de grootste door mensen gemaakte structuur in Noord-Amerika van voor de komst van de Europeanen. Sommige van de heuvels zijn meer dan twaalf meter hoog. De jongste is ongeveer 2100 jaar oud.

Manitou Mounds

De Ojibway-mensen noemen deze grafheuvels de Manitou Mounds, de heuvels van de grote geest. De Ojibway en hun voorouders maakten voor elke dode een zandheuveltje. Daarin werden diens bezittingen gelegd. Voor een volgende overledene werd daar gewoon bovenop een nieuw heuveltje gemaakt. Daardoor zijn deze mounds soms meer dan twaalf meter hoog. In totaal zijn hier 23 van dergelijke heuvels. Daarvan zijn er negen duidelijk zichtbaar. In elk ervan liggen de resten van twee tot tweehonderd mensen. Op een aantal groeien bomen, andere zijn met gras bedekt. Het hele gebied omvat circa drie kilometer aan de noordoever langs de Rainy River, soms tot vijfhonderd meter breed. Het ligt op twee terrassen die ooit gevormd zijn door het gletsjermeer Lake Agassiz.

Inheemse verzamelplaats

Het is ook een belangrijke plaats omdat deze plek centraal in Noord-Amerika ligt. Inheemse stammen trokken hier naar toe voor spirituele en ceremoniële activiteiten, voor handel, visvangst en jacht, voor het sluiten van overeenkomsten met elkaar, voor het uithuwelijken van dochters en om te rouwen. Het was een verzamelplaats waar men enige tijd verbleef. Zelfs de bezoekers van tegenwoordig krijgen er nog een gevoel van spiritisme dat past bij het betreden van een heiligdom, een sentiment van het teruggaan in de tijd.

Historical Centre

Rond de grafheuvels is een toeristische bezienswaardigheid gemaakt waar het spirituele belang zoveel mogelijk in stand wordt gehouden. Dit Kay-Nah-Chi-Wah-Nung Historical Centre is te vinden aan Shaw Road. Het is gebouwd in de oever van de Rainy River. Als je komt aanlopen, zie je eigenlijk alleen een houten dak waarvan het lijkt dat het op de grond ligt. Na binnenkomst word je geïntroduceerd bij je geest-gidsen Migizi de adelaar, de witte pelikaan en Nokomis de grootmoeder die langzaam verandert in jong meisje, baby en Moeder Aarde. Zij vergezellen je bij je tocht langs vijf galerijen die je inzicht geven in de grafheuvels en de geschiedenis van de Rainy River First Nation. Ook de geboorte van het volk, de prehistorie en de contacten met de Europeanen komen aan bod. In details krijg je meer te zien over wilde rijst, de elandenjacht, gereedschappen, ceremoniële voorwerpen, een inheems dorp anno 1850 en de archeologie van de grafheuvels. Er zijn oude foto's te bekijken en vertellingen te horen van stamoudsten. Ook worden demonstraties gegeven van oude tradities. Het Kay-Nah-Chi-Wah-Nung Historical Centre is open van begin mei tot begin oktober (niet op maandag en dinsdag).

Wandelroute

Vanaf het inheemse bezoekers- en informatiecentrum heb je ook toegang tot een wandelroute langs bezienswaardigheden en naar de grafheuvels. Deze is ruim drie kilometer lang. Er zijn elektrische karretjes (bekend van golfbanen) beschikbaar voor wie dat te veel lopen vindt. Als je op pad gaat, zul je waarschijnlijk gevraagd worden te helpen bij het opbouwen van een herdenkingsheuvel door een hand zand van een vernielde mound naar die nieuwe heuvel te brengen en tegelijk een snuifje tabak in de lucht te gooien. Met dat laatste worden de geesten gunstig gestemd. Het bospad loopt door het rivierdal langs een anglicaanse missiepost, een plaats van samenkomst voor stamoudsten en een gereconstrueerd tipi-dorp. Onderweg kom je langs kleinere grafheuvels, individuele graven en een uitkijkpunt. De route eindigt bij de grootste grafheuvels bij de kop van de Long Sault-stroomversnellingen in de Rainy River. Je loopt door stukken bos waar je wild kunt tegenkomen. Herten worden regelmatig gezien en in de omgeving verblijven ook enkele zwarte beren. Maar de kans dat je die ontmoet, is heel erg klein. Je moet hetzelfde stuk van circa drie kilometer ook weer teruglopen...

10 prachtige bestemmingen in Oost-Canada