Oost-Tirol

Swipe

Dranken

De Oostenrijkse wijnen komen uit de omgeving van Wenen, in elk geval in meerderheid uit de provincie Niederösterreich. Het zijn vooral witte wijnen, slechts 15% van de wijnen die in Oostenrijk worden geproduceerd is rood en die komen doorgaans uit Burgenland. Logischerwijs zijn de Italiaanse wijnen zeer nadrukkelijk aanwezig in Oost-Tirol. Wijn wordt gedronken per glas als Achttel of uit een karafje als Viertel. Een groter gezelschap (of dorstiger kelen) drinken wijn per halve of hele liter. Ook deze worden in een karaf aangeboden, tenzij men een specifieke fles wijn bestelt. De open wijnen of de huiswijnen zijn vaak van bijzonder goede kwaliteit. U kunt ook wijn drinken die is aangelengd met spuitwater, u bestelt dan een G'spritzter.

Bieren worden gezien als de nationale drank. Er zijn vele merken en u kunt bier bestellen per flesje of per pul. Bier vom Fass, tapbier dus, wordt per halve liter aangeboden tenzij u een kleinere hoeveelheid bestelt. Net als bij ons spreekt men van een Grosses of een Kleines bier. De kwaliteit van de bieren is zonder meer goed te noemen, in variëteit kunnen ze echter niet wedijveren met de Belgische bieren.

Natuurlijk de beroemde Schnaps: gedronken voor het eten of als afsluiting van de maaltijd. Het is een kleurloze sterkedrank waarvan het alcoholpercentage rond de 40 ligt. In elke supermarkt biedt men ook Obstler aan. Het gaat dan om sterkedrank gemaakt van fruit dat voortijdig of overrijp geoogst is. Als grondstof wordt alles gebruikt wat maar uit de bomen wil vallen: pruimen, peren, kersen, abrikozen of appels.

Als u een Obstler aangeboden krijgt op het platteland bij particulieren dan is de drank mogelijk clandestien gestookt: hausgemacht zoals dat heet. Uw gastheer zal u vol verwachting aankijken als u zijn aanbod in een teug achterover gooit. Vindt u het lekker, prijs het drankje uitbundig en uw avond kan niet meer stuk. Houdt er wel rekening mee dat uw bekwaamheid om aan het verkeer deel te nemen met sprongen terugloopt, het alcoholpercentage is sterk afhankelijk van hetgeen de brouwer zelf lekker vindt. Ook de recepten voor het maken van Obstler zijn soms al eeuwen in het bezit van de familie.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Tirol