Oost-Tirol

Swipe

Klimaat

Het is tamelijk ingewikkeld om het klimaat van Oost-Tirol te benoemen. Officieel heet het Atlantisch beinvloed, Midden-Europees overgangsklimaat. Daar schiet een leek weinig mee op, maar zo heet het nu eenmaal. Die overgang vindt duidelijk plaats in de provincies Oost-Tirol en Karinthië. Ze liggen aan de zuidzijde van de Alpen en worden dus in hoge mate beïnvloed door de Middellandse Zee.

Het klimaat is er dan ook milder, het aantal uren zonneschijn hoger en de winter korter dan aan de noordzijde van de Alpen. Het wordt dan ook preciezer aangeduid als gematigd Midden-Europees klimaat met temperaturen die in de zomer gemakkelijk op kunnen lopen tot 30 graden Celsius. De hoeveelheid neerslag is sterk afhankelijk van de ligging van het gebied, maar varieert tussen de 700 en 2.000 mm op jaarbasis.

Echter, het hoogteverschil zorgt op tal van plaatsen voor een bijna verticale klimaatsverandering. U zult ondervinden dat u in de stromende regen van huis kunt gaan en boven aan de kabelbaan een zonovergoten gebied aantreft. U zult meemaken dat u in uw overhemd in een gletsjerbaan stapt en op het eindpunt behoefte heeft aan een dikke trui.

Waarmee vooral gezegd wil zijn: zorg er altijd voor dat u, als u een dag op stap gaat, zeker naar hogergelegen gebieden, een dikke trui of een jack meeneemt, ook als de mussen dood van het dak vallen door de warmte. Ook (zware) onweersbuien kunnen u zomaar overvallen. Informeer ernaar voordat u op stap gaat bij de lokale bevolking of bij uw 'Gastgeber'.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Tirol