Oost-Tirol

Swipe

Kunst en cultuur in Oost-Tirol

Schilderkunst

Oost-Tirol heeft enkele schilders voortgebracht die uiteindelijk wereldvermaardheid verwierven. Op tal van plaatsen ziet u (reproducties van) hun werk. De belangrijkste zijn:

Franz (von) Defregger (1835-1921)
en
Albin Egger (-Lienz) (1868-1926)

Hugo Engl (1852-1926) werd geboren in Lienz en werd al op 17-jarige leeftijd toegelaten tot de Akademie der Bildenden Künste in München. Zijn vroege werk vertoont veel overeenkomsten met dat van Franz von Defregger. De meeste van zijn latere werken tonen natuur- en jachttaferelen. Het bekendst is waarschijnlijk het doek 'In Gefahr', waarop een kleine jongen is afgebeeld die een geitje van een smal bergpad redt. De buitentaferelen zijn vrijwel allemaal geschilderd in het Oberinntal in Tirol, de plaats waar hij steeds weer heen trok om te schilderen. 

Karl Hoffmann (1852-1926) stamt uit een oude Lienzer familie, hij was autodidact. Hij reisde veel en bracht verschillende taferelen die hem op zijn reizen hadden getroffen vaak op een doek bijeen. Hij schilderde in hoofdzaak landschappen. 

Franz Walchegger (1913-1965), ook afkomstig uit Lienz, wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste Tiroolse schilder van moderne kunst. Hij studeerde aanvankelijk in Innsbruck maar studeerde in 1935 af aan de Akademie der Bildenden Künste in München.

Musea

Net als in de rest van Oostenrijk ligt, als u daarop uit bent of erin bent geïnteresseerd, de cultuur als het ware voor het opscheppen. Vrijwel elke plaats heeft ten minste een klein museum waar de geschiedenis van de plaats en de directe omgeving uit de doeken wordt gedaan. In deze musea komt men vaak voor onverwachte verrassingen te staan. Het Heimatmuseum biedt doorgaans geen saaie opsomming van geschiedkundige feiten, maar is, ook al vanwege de enorme ervaring die men heeft met de inrichting van zo'n museum, erop gericht om jong en oud op een speelse en vaak humoristische wijze voor te lichten en meteen wat mee te geven.

Oost-Tirol telt maar liefst elf grotere en nog eens 24 kleinere musea. Denk niet dat na een bezoek aan het ene meteen alle andere musea gezien zijn. Of u nu een complete Romeinse stad wilt bezichtigen (Aguntum bij Dölsach) of mee wilt maken hoe de smid het ijzer smeedt (Lienz), of u alles wilt weten over het Nationalpark Hohe Tauern (Tauernwelten in Matrei i.O.) of met eigen ogen wilt aanschouwen hoe de boeren vroeger in bad gingen (Aigner Badl in Abfaltersbach), het wordt allemaal uit de doeken gedaan in Oost-Tirol. Natuurlijk kunt u ook kastelen en ruïnes van kastelen bekijken. U hoeft de kinderen niet thuis te laten, in de meeste gevallen is zo'n cultureel uitstapje ook voor hen een bron van vermaak. Meer informatie krijgt u via www.osttirol.com.

Houd er rekening mee dat veel musea en andere culturele manifestaties uitsluitend gedurende het zomerseizoen en op maandagen te bezichtigen zijn.

Cultuurvakantie

Er zijn mensen die zich in de vakantie graag bezighouden met schilderen, beeldhouwen of fotograferen. Oost-Tirol speelt daarop in met de organisatie van een aantal cultuurweken, elk met een eigen onderwerp. Sommige mensen willen alleen leren hoe ze moeten kalligraferen, anderen willen alles weten over de belichting bij het fotograferen. Verdeeld over een aantal weken worden er cursussen aangeboden over een 25-tal verschillende onderwerpen.

Lijkt het u wat om van een heel andere actieve vakantie te genieten, steek dan uw licht op bij de Akademie Osttirol. Hun website wordt vernieuwd, informatie krijgt u via  het adres Patriasdorf 20 in Lienz, tel. 04852 - 71 525 of via het e-mailadres inform-akademie.osttirol.net. Natuurlijk helpt Osttirol Werbung u ook met alle plezier verder.

10 prachtige bestemmingen in Oost-Tirol