Osnabrück en Bentheim

Swipe

Emlichheim

De geschiedenis van Emlichheim loopt ongeveer parallel met die van het graafschap. Men gaat ervan uit dat Karel de Grote op de hoogte geweest moet zijn van het stadje. De oudste sporen dateren uit het midden van de 12e eeuw, het gaat dan om fundamenten van de evangelische kerk waarvan het vroegste exemplaar uit zandsteen opgetrokken was. Pas in 1312 komt de naam voor het eerst in de geschriften voor.

Emlichheim ligt praktisch op de Nederlandse grens, de afstand naar Coevorden bedraag minder dan 15 kilometer. Papier en strokarton speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stad, in 1927 schakelde men over op de fabricage van aardappelmeel en nog steeds is Emlichheim de grootste leverancier van aardappelzetmeel van de Duitse bondsrepubliek. In 1943 werd er aardolie in de bodem ontdekt en na de Tweede Wereldoorlog werden aardolie en aardgas de belangrijkste economische bron van inkomsten. De geschiedenis daarvan gaat bijna gelijk op met die van Nederland, geen wonder: Emlichheim ligt op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Schoonebeek.

Zuidelijk van Emlichheim stroomt de Vecht naar Nederland, in het noorden wordt het vroegere moerasgebied door middel van het Coevorden-Piccardiekanaal met Nederland verbonden. Het is een fraai landschap met vele mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Een tochtje met een roei- of motorbootje over de wateren is evenmin te versmaden. De natuurliefhebber kan zijn hart ophalen in de Emlichheimer Wüsten. Helaas is de olie-industrie op sommige plaatsen zeer nadrukkelijk aanwezig al neemt het aantal jaknikkers in hoog tempo af.

De belangrijkste bezienswaardigheid van het stadje is de al genoemde kerk waarbij vooral de architectuur opvalt.

In Laar, enkele kilometers ten westen van Emlichheim staat een molen die de moeite van het bekijken zeker waard is.

Informatie:

Samtgemeinde Emlichheim
Hauptstrasse 24
49824 Emlichheim
Tel. 05943 – 8090
E-mail: [email protected]   Internet: www.emlichheim.de