Osnabrück en Bentheim

Swipe

Neuenhaus

In Neuenhaus is sprake van twee stromen, beide zeer geschikt voor klein watersportgebeuren. Zowel de Vecht als de Dinkel stroomt door en langs het dorp en aan de oevers is het aangenaam verpozen. Neuenhaus is een kleine gemeente die overigens al in 1369 stadsrechten kreeg. De inwoners werken voor een belangrijk deel in de grote koek- en beschuitfabriek, de technische mensen vinden een bestaan met de revisie en reparatie van scheepscompressoren.

De evangelische kerk werd gebouwd aan het einde van de 17e eeuw, het fotogenieke gemeentehuis werd in 1793 in gebruik genomen. Het wordt vooral gebruikt voor het voltrekken van huwelijken, er worden lezingen en concerten gegeven en regelmatig zijn er tentoonstellingen ingericht. Loop even binnen als je de kans hebt, het is de moeite waard.

Als je er toch bent, breng dan vooral een bezoek aan de vroegere heerlijkheid Lage, enkele kilometers ten zuiden van Neuenhaus. Het dorpje nam tussen 1605 en 1806 een bijzondere plaats in. Er werd namelijk recht gesproken. Bij de Vrede van Westfalen zou dat in 1648 beëindigd moeten zijn, maar men zag Lage domweg over het hoofd. Neem ook een kijkje bij de ruïnes van de burcht waarin dit alles plaatsvond. In de glorietijd ervan was het een vrij

Samtgemeinde Neuenhaus
Touristinformation
Postfach 1254
49828 Neuenhaus
Telefon: 05941/ 911 - 240
Fax: 05941/ 911 - 260

Entlang der Stadtgräben

Vergrößerung anzeigen - Wird in einem neuen Fenster angezeigt. Email: [email protected]

wel onneembare vesting. De vesting is niet in verval geraakt, de graven van Holland bliezen de burcht op toen zij zich terug moesten trekken.

De watermolen aan de Dinkel moet beslist bezocht worden. Hij kan gebruikt worden als korenmolen maar ook voor het persen van olie. Heel bekend is ook de eikenlaan met herenhuizen van de landadel uit 1780.

Er zijn nog twee molens die de aandacht vragen: de uit 1789 stammende windmolen Veldhausen en de nog verder naar het noorden gelegen Galerieholländer in Georgsdorf uit 1875. Beide molens malen nog (hoofdzakelijk op zaterdag), ze worden bemand door hobbymolenaars. De eerstgenoemde molen was oorspronkelijk uit zandsteen opgetrokken, maar werd in de jaren tachtig van de 20e eeuw in zijn huidige staat gerestaureerd.

Informatie:

Touristinformation Samtgemeinde Neuenhaus
Veldhausener Strasse 26
49828 Neuenhaus
Tel. 05941 – 911 240 
Email: [email protected]  Internet: www.neuenhaus.de