Osnabrück en Bentheim

Swipe

Dörpen

Dörpen is een zogenaamde 'Samtgemeinde', ontstaan in 1973, wat zoveel wil zeggen dat toen een aantal dorpen bij elkaar gebracht is om als één gemeente verder te gaan. In Duitsland is men daar al vele jaren geleden mee begonnen, in Nederland gebeurt hetzelfde, we noemen dat 'gemeentelijke herindeling'. Dörpen ligt in het noorden van Emsland, oostelijk van de gemeente Stadskanaal in Groningen.

Dörpen is het bestuurlijk centrum van Dersum, Heede, Kluse, Lehe, Neubörger, Neulehe, Walcum en Wippinge. In totaal wonen er bijna 17.000 mensen, in Dörpen zelf nog geen 5.000 (2015). Het stadje is behoorlijk oud, al in 854 wordt de plaats voor het eerst genoemd, maar die oorkonde is verloren gegaan, zodat men nu slechts met zekerheid kan zeggen dat de plaats in elk geval in de 10e eeuw al bestond.

Er zijn vele mogelijkheden om je te ontspannen in en rond Dörpen. Zoals overal in Emsland zijn de wandel- en fietsmogelijkheden bijna onbeperkt, maar ook de watersporter kan zijn hart ophalen in dit gebied. Waterskiën en windsurfen is op uitgebreide schaal mogelijk op de Heeder See en op de Herzogsee. De aan de meren gelegen (jacht)havens vormen een trefpunt van vele zeil- en motorboten en vooral van hun bemanningen. Ben je een liefhebber van de hengelsport? Er zijn talrijke visstekken in bijvoorbeeld de al genoemde meren, maar ook in de rivieren Ems en Dever zijn volop mogelijkheden evenals in het Dortmund-Ems kanaal en het Küstenkanal, waar de (wit)vis nog net niet vanzelf in je net springt. Op de meeste plaatsen heb je wel een vergunning nodig, de lokale toeristenorganisatie helpt je verder.

Een aantal langeafstandsfietstochten voeren langs of via Dörpen:

– de United Countries Tour, een grensoverschrijdende etappefietstocht van 600 kilometer met dagafstanden van 25 tot 75 kilometer, onderdeel ervan is de smokkelroute over 160 kilometer;

– de Ems-Radweg met een totale lengte van bijna 375 kilometer;

– de Emsland-Route voert de fietser over 900 kilometer door vrijwel geheel Emsland;

– de Dortmund-Ems-Kanal is een fietstocht over 340 kilometer van Dortmund naar Emden.

Vanuit Dörpen zijn diverse fietstochten uitgezet over kortere afstanden langs de meest pittoreske plaatsen in de omgeving. Onderweg zijn tal van picknickplaatsen ingericht. Inlichtingen en vouwbladen zijn te verkrijgen bij het toeristenbureau.

In het openluchtmuseum Heimathof Dörpen kun je veel te weten komen over de manier van leven in de omgeving in vroeger dagen. In het museum is een zogenaamd 'Heimathaus' te bezichtigen waar je alles aan de weet kunt komen over de papierindustrie in Dörpen en over papier in het algemeen. De in de plaats gevestigde fabriek waar papier van speciale kwaliteiten wordt vervaardigd biedt werkgelegenheid aan meer dan 1500 werknemers en is niet alleen van groot belang voor de plaatselijke economie.

Beleef, samen met de plaatselijke bevolking, het Bürgerpark waar tal van ontspanningsmogelijkheden worden geboden, waaronder diverse speelplaatsen voor de kinderen.

Neem ook een kijkje in de St.Vituskerk die werd ingewijd in 1798 en waarvan de aanbouw in 1963 gereed kwam. Boven je hoofd bevindt zich een schitterend plafond.

In de onmiddellijke omgeving zijn ook nog wel een paar bezienswaardigheden, zoals de ruim 1000 jaar oude lindeboom in Heede of het fraaie historische dorpsplein in Neubörger. Een stukje nostalgie is te bewonderen in Wippingen, daar staat een onvervalste Hollandse molen.

Inlichtingen:
Touristikverein Samtgemeinde Dörpen e.V.
Hauptstrasse 25a 26892 Dörpen
Tel. 04963 – 909 614
E-mail: [email protected] Internet: www.doerpen-touristik.de